Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sastanak upravnog odbora Evropskog PROGRES-a u Aleksincu

rss

29.10.2014. Izvor: Radio Aleksinac, opština, OK radio

Prvi javni sastanak upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES održan je danas u Centru za kuluru u Aleksincu.

Sastanak upravnog odbora Evropskog PROGRES-a u Aleksincu

Sastanku su prisustvovali predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji, Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, Ministarstva finansija, Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kao i visoki predstavnici 34 opštine sa juga Srbije obuhvaćenih ovim programom.

Kao domaćin skupa, prisutnima se na početku sastanka obratio Nenad Stanković, predsednik opštine Aleksinac. On je, najpre, goste upoznao sa teškom ekonomskom situacijom u Opštini, i izrazio nadu da će kroz program Evropski PROGRES Aleksinac dobiti priliku da unapredi investicionu klimu, što bi trebalo da doprinese otvaranju novih radnih mesta. U nastavku sastanka, bilo je reči o konkursima za finansiranje projekata iz oblasti rodne ravnopravnosti, pružanja podrške klasterima i izrade projektno-tehničke dokumentacije, najskorijima od brojnih aktivnosti koje će u okviru ovog programa biti realizovane.

"Evropski PROGRES je izuzetno važan program jer podržava održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije", ističe za Radio Aleksinac pomoćnica predsednika Opštine Aleksinac za ekonomski razvoj Danijela Petković.

Dogovoren je konkurs za pružanje pomoći klasterima u ukupnom iznosu do 200.000 evra, kao i podršku lokalnim samoupravama za socijalne i ekonomske infrastrukturne projekte, vrednu 1,78 miliona evra.

"Ovaj program finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 24,46 miliona evra u periodu od tri i po godine, dok će Vlada Republike Srbije preko svojih resornih ministarstava i lokalnih samouprava u istom periodu obezbediti sufinansiranje pojedinačnih projekata" dodaje Petkovićeva.

"Mi smo pre svega planirali da konkurišemo za izradu projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte koji se tiču ne samo opremanja radnih zona, već i zaštite životne sredine, tamo gde nam manjka tehnička dokumentacija ili tamo gde imamo tehničku dokumentaciju, a koja je ili zastarela jer nije mogla da se realizuje zbog nedostatka finansijskih sredstava, ili će morati da se redivira da bi se usaglasila sa novim zakonskim izmenama."

Sagovornica naglašava da će lokalna samouprava konkurisati i za infrastrukturne projekte, ali i za projekte koji se bave osavremenjavanjem uslužnog centra i rada lokalne poreske administracije, kao i za projekte koji se tiču geografsko-informacionog sistema i svega ostalog što direktno treba da utiče na poboljšanje života građana opštine Aleksinac.

- EU PROGRES je nova prilika za sve nas: da stvorimo povoljnije uslove za investicije i razvoj poslovanja; da osnažimo bazu za razvoj infrastrukture; da vam pomognemo da usvojite neke on najboljih globalnih praksi u vođenju projekata - rekao je predstavnik Sektora 3 delegacije Evropske Unije, Ričard Masa.

Odbor je odobrio i predlog projekta za institucionalno jačanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i podršku opštinama za poboljšanje politika rodne ravnopravnosti, koji će na terenu sprovoditi kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women).

Opština Aleksinac je 25. juna ove godine zvanično pristupila razvojnom programu Evropski PROGRES. Ovaj program podržava održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije. Program finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa 24,46 miliona evra u periodu od tri i po godine. S obzirom da je opština Aleksinac jedna od devet opština koje su u novom ciklusu finansiranja razvojnih projekata pristupile ovom programu, Aleksincu je ukazana čast da bude domaćin prvog javnog sastanka upravnog odbora.

Komentara: 0


# predsednik opštine opština Vlada Republike Srbije Danijela Petković Nenad Stanković Radio Aleksinac EU Progres Ričard Masa Evropski progres
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima