Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Postignut dogovor u "Fradu" uz asistenciju inspekcije

rss

10.05.2013.

Posle četiri dana generalnog štrajka radnika aleksinačkog „Frada“, uz asistenciju Inspekcije rada, postignut je dogovor.

Inspekcija rada koja je izvršila kontrolu po prijavi štrajkačkog odbora u fabrici Frad filteri iz Aleksinca sačinila je protiv odgovornog lica, direktora firme, prekršajnu prijavu, ali je neće pustiti u procerduru ukoliko on ispoštuje dogovor i prvi deo od jedne i po zarade isplati radnicima u utorak, a preostali deo do kraja naredne nedelje.

Postignut dogovor u

Prema izveštaju o nadzoru u koji je danas imao uvid, kontroli u fabrici prisustvovali su predstavnici štrajkačkog odbora i direktor Branimir Zabunović, koji je nakon što su radnici prebačeni u beogradsku sestrinsku firmu Frad filteri international ostao jedini zaposleni u matičnoj fabrici. Inspektor je ustanovio da je prebacivanje radnika bilo u skladu sa članom 171 i 172 zakona o radu, a konstatovao je i da ne predstavlja prekršaj to što je firma u koju su radnici prebačeni posle toga sklopila ugovor sa fabrikom i svi se sada nalaze na istim radnim mestima u Aleksincu.

Takva situacija, međutim, predstavlja problem za organizatire štrajka, koje je inspektor rada upozorio da „nemaju legitimitet u firmi Frad - Beograd“.

S druge strane, ni taj poslodavac, kome inače, zbog neisplaćenih zarada (ukoliko ne ispoštuje dogovor postignut sa sindikatom) preti kazna koja može dostići i milion dinara, ne može raskinuti ugovore o radu, već samo radnike vratiti u matičnu firmu. „Poslodavac je takođe upozoren da ne može da vrši pritisak na štrajkače da izađu iz štrajka i da ne može da zapošljava druge zaposlene jer je konstatovano da je sa nacionalnom službom počeo proces osposobljavanja 14 radnika sa Zavoda u Frad filteri Aleksinac“, navodi se u izveštaju inspekcije rada i dodaje na kraju da su pregovori u toku.

Od danas štrajk je zamrznut, ali će na papiru trajati sve do 31. juna, tačnije do potpisivanja kolektivnog ugovora. Ako sve bude teklo po planu i dogovoru, a zaostala jedna i po plata legne na račune radnika, štrajkači će već u sredu biti na svojim radnim mestima. Do tada će biti kod kuće i neće se okupljati ispred fabrike.

Predsednik Samostalnog sindikata Mlađan Marković nije želeo da daje izjave posle postignutog dogovora, jer je jedan od uslova poslodavca bio i prestanak obraćanja medijima, dok je predsednik Nezavisnog sindikata Zoran Miljković pristao da ekskluzivno za Radio Aleksinac kaže o kakvom se dogovoru radi.

- Što se tiče naših zahteva od tri plate, dogovor je postignut – plata i po u utorak, a jedna polovina plate u petak. Preostala plata oko koje smo se dogovarali biće isplaćena u dva dela – jedan deo juna meseca, a jedan do kraja godine. Što se tiče kolektivnog ugovora, biće potpisan kao granski kolektivni ugovor, međutim sa nekim izmenama. Do 31. juna treba da potpišemo taj kolektivni ugovor. Očekujemo od poslodavca da ispoštuje to što je dogovoreno.

Miljković je istakao da se nada da će poslodavac ovoga puta poštovati dogovor postignut sa radnicima i da će plate isplaćivati na vreme. U suprotnom, štrajk se može ponovo aktivirati, dodao je on.

Podsetimo, aleksinčku fabriku Frad kupio je na tenderu krajem 2002. godine Dušimir Zabunović (brat Branimira, koji je na funkciji direktora u preduzeću), koji je u svet biznisa ušao kao vlasnik fri šopova i kroz trgovinu akciznom robom - alkoholnim pićima, cigaretama, parfemima. Sada je vlasnik ili suvlasnik beogradskih hotela Astori, Balkan i Prezident, kao i nekoliko ugašenih i novoosnovanih firmi u čijem je nazivu prefiks WEG (Weg tehnology, Citi WEG...).

Radnici nekada veoma uspešnog aleksinačkog preduzeća „Frad“ filteri od utorka, 8. maja, nalaze se u generalnom štrajku.

 

Izjava predsednika Nezavisnog sindikata Zorana Miljkovića

 

video...

Komentara: 0


# štrajk Frad Branimir Zabunović Zoran Miljković Radio Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima