Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pripreme za privatizaciju, generalni štrajk i strah od likvidacije

rss

24.02.2015. Radio Aleksinac

U Aleksinačkoj Betonjerki u toku je proces privatizacije, ali i generalni štrajk dela radnika. Agencija za privatizaciju je na osnovu postojećeg zakona donela odluku da imovina Betonjerke bude prodata javnim nadmetanjem i prikupljanjem ponuda, a ovo preduzeće je dužno da do 26. februara izradi, usvoji i dostavi Agenciji program prodaje imovine.

Pripreme za privatizaciju, generalni štrajk i strah od likvidacije

Istovremeno, objašnjava za radio Aleksinac Goran Lazarević iz sindikata Betonjerka, koji se nalazi u sastavu preduzeća Jugoistok Niš, radi se i na socijalnom programu, kojim bi status većeg broja zaposlenih trebalo da bude rešen na povoljniji način.

Lazarević je potvrdio da su članovi Samostalnog sindikata, koji se nalazi u sastavu industrije građevinskog materijala Saveza samostalnih sindikata Srbije, stupili u generalni štrajk i da, osim uobičajnih zahteva kao što su isplata zaostalih plata i povezivanja radnog staža, traže i smenu direktorke Jasne Stevović zbog, kako navode, velikih troškova reprezentacije i nedomaćinskog poslovanja.

S druge strane, sindikat koji on predvodi smatra da u trenutku kada se odlučuje o sudbini firme potpuna obustava rada može odvući pažnju od procesa privatizacije i odvesti preduzeće u stečaj. Lazarević napominje da razume nezadovoljstvo radnika, ali da sada, jednostavno, nije vreme za štrajk.

- Sindikat koji ja predvodim nije u štrajku jer smatramo da u ovom momentu, kad se praktično rešava sudbina Betonjerke, ne treba dodatno otežavati situaciju, što ne znači da ne postoje određeni elementi za štrajk. Tu pre svega mislim na materijalni položaj zaposlenih u dužem vremnskom periodu. Ali mislimo da u ovom trenutku nije svrsishodno i ne treba dodatno otežavati situaciju, jer vrlo lako može da dođe do reakcije određenih državnih organa, što je takođe regulisano Zakonom o privatizaciji, i da dođe do promene o rešavanju budućeg statusa Betonjerke. A to bi Betonjerku i sve zaposlene moglo da stavi u još teži položaj, pre svega mislim na to da može da se promeni odluka o modelu i metodu privatizacije, i da nad Betonjerkom bude pokrenut stečaj ili likvidacija.

Kada su u pitanju optužbe o nedomaćinskom poslovanju, u ovom sindikatu poštuju odluke Nadzornog odbora, koji je ranije utvrdio da nenamenskog trošenja sredstava nije bilo. Ipak, tvrde da, ukoliko postoji bilo kakva sumnja, nadležne institucije treba da reaguju.

- Nadzorni odbor, koliko sam ja upućen, konstatovao je da nije bilo prekomernog trošenja sredstava po pitanju prezentacije, već se sve kretalo u granicama nekih dozvoljenih iznosa, tako da to ne bih dalje komentarisao. Postoji način da se to utvrdi, to jest državni organi koji su zaduženi za bavljenje tim stvarima, a i mi smo kao sindikat nekad insistirali da se takve stvari provere. Što se toga tiče, ovaj sindikat smatra da, ako postoje sumnje, treba proveriti – poručuje Lazarević.


# Betonjerka AD sindikat štrajk Goran Lazarević privatizacija Radio Aleksinac Jugoistok Jasna Stevović nadzorni odbor
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima