Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sudbina Betonjerke biće poznata do kraja novembra?

rss

29.10.2014. izvor: Radio Aleksinac

Sudbina aleksinačke „Betonjerke“ koja je u restrukturiranju još uvek je neizvesna.
Osim što strepe za upošljavanje pogona, radnike muči i status ovog nekada uspešnog kolektiva.

Za sada se ne zna da li će „Betonjerka“ doživeti još jednu privatizaciju, posle nekoliko neuspešnih, ili će ponovo postati sastavni deo Elektroprivrede, što je želja većine zaposlenih.

Predsednik sindikata „Betonjerke“, koji je u sastavu sindikata privrednog društva „Jugoistok“ –Niš, odnosno sindikata „Elektroprivrede“  Srbije, Goran Lazarević kaže da bi ekonomski najopravdanije bilo da aleksinački kolektiv bude vraćen u veliki sistem kome je nekada i pripadao. To je predočeno i Agenciji za privatizaciju, koja ima obavezu da Vladi predloži rešavanje problema „Betonjerke“.

- Mi smo zajedno sa rukovodstvom firme i predstavnicima Agencije za privatizaciju, na njihov poziv, dostavili zajednički predlog koji je u osnovi glasio integraciju u Elektroprivredu Srbije. To je bio naš prvi i osnovni predlog i tu smo jasno kazali da bi sva druga rešenja, u smislu privatizacije, prodaje imovine, dela imovine ili kapitala, sve to bilo daleko lošije rešenje za „Betonjerku“, ali i za sam EPS, jer bi nastavili da plaćaju i dalje neosnovano skuplje naše proizvode.

Poslednji oktobarski dan je krajnji rok za predavanje predloga o budućem statusu „Betonjerke“. Nakon toga, Ministarstvo privrede ima mesec dana da donese konačnu odluku o daljoj sudbini nekadašnjeg aleksinačkog giganta, ali i ostalih preduzeća koja se nalaze u sličnom problemu.


Direktorka će deliti sudbinu svojih radnika

Odluka direktorke „Betonjerke“ Jasne Stevović da sebi isplati dve zarade, koje se po nekim neformalnim informacijama procenjuju na 170.000 dinara, dok je istovremeno ranicima linearno kao deo plate isplaćeno po 19.000 dinara, izazvala je reagovanje sindikata.

Kako je za Radio Aleksinac potvrdio Goran Lazarević, direktorka Stevović je za septembar mesec primila 90.000 dinara, kao i zaostali deo avgustovske, i deo oktobarske plate. Iako u ovom slučaju, naglašava Lazarević, zakon nije prekršen, nadzorni odbor je na poslednjem zasedanju doneo jednoglasnu odluku da ubuduće direktorka deli sudbinu radnika.

- Na naš zahtev je održana sednica nadzornog odbora, u prisustvu zastupnika kapitala, na kojoj smo dali vrlo konkretne zahteve i predloge. Moram da kažem da je nadzorni odbor bez i jedne reči usvojio taj predlog po kome direktorka u narednom periodu mora da deli sudbinu svih zaposlenih, iako ona ovom isplatom nije prekršila ni zakon, niti postojeći ugovor koji joj je omogućio tako nešto.

Odluka o ograničavanju isplata zarada odnosi se na period od 15. oktobra pa na dalje, a definisana je Aneksom postojećeg ugovora koji će Stevovićeva potpisati sa nadzornim odborom. Takođe, kako tvrdi izvor, članovi Nadzornog odbora su prihvatili da i njihova nadoknada bude prepolovljena.

 


# Betonjerka AD sindikat Goran Lazarević Radio Aleksinac Jasna Stevović sidnikat nadzorni odbor
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima