Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Radnici Betonjerke iz Aleksinca u štrajku

rss

18.02.2015. RTS

Radnici, Betonjerke iz Aleksinca, preduzeća za izradu betonskih stubova i trafo stanica od danas su u štrajku. Osim uobičajenih zahteva isplate zaostalih plata, povezivanja radnog staža radnici traže i smenu direktorke Jasne Stevović zbog, kako navode, troškova reprezentacije i nedomaćinskog poslovanja. Betonjerka je u restrukturiranju i trenutno je u fazi pripreme za privatizaciju.

RTS: Radnici Betonjerke iz Aleksinca u štrajku

Gotovo polovina od 86 radnika u Betonjerci u Aleksincu je provela više od 30 godina, pa je, kažu, i nezadovoljstvo s godinama raslo.

"Jedanaest direktora sam preživeo, od svih njih jedino je prvi bio dobar, sad ništa ne očekujem jer nemam povrenja u direktora, oni dođu, uzmu svoje i odu a nas ostave na cedilu", kaže Miroljub Petković, radnik.

"Od septembra od kako je došla direktorica mi smo primili ukupno oko 30 hiljada dinara, to je znači za četiri pet meseci", kaže Nebojša Raičević, radnik.

U isto vreme direktorka je primila više od 200 hiljada dinara tvrdi predsednik sindikata Ivan Miletić, ali su kaže troškovi reprezentacije posebno izrevoltirali radnike. Od direktorke su kaže dobili nepotpunu dokumentaciju.

"Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijalai da ne bismo prejudicirali neko rešenje želimo da imamo uvid u to, u račune u izvode u plaćanja u troškove reperezentacije", kaže Ivan Miletić.

Direktorka Jasna Stevović kaže da je do privatizacije važno očuvati proizvodnju i da je zato bilo mnogo poslovnih sastanaka, pa je kako smatra reprezentacija bila opravdana.

Jasna Stevović, direkorka AD Beotnjerka u restrukturiranju, kaže da je to rezultiralo i samim poslovima i izvozom u januaru, što su, kako kaže, sredstva koja su bila utrošena u svrhe poslovnih sastanaka.

O socijalnom i programu prodaje imovine pregovaraju svi. Zakon propisuje da može da ostane 30 - 40 zaposlenih a da otpremnina po radniku ne može da bude veća od 8000 evra.

"Stariji ljudi što imaju više godina će da odu, ali šta će biti s nama nemamo pojma. Šta da uzmemo nekih 2-3 hiljade evra i šta ćemo sutra. Ne vidimo budućnost, ne znamo šta da radimo u situaciji smo da ne znamo da li da idemo ili da ostanemo", kaže Milan Radosavljević, radnik.

Betonjerka bi trebalo oktobra da proslavi 50 godina postojanja, do kada bi trebalo da se zna da li će uopšte i postojati.


# Betonjerka AD sindikat štrajk Jasna Stevović Ivan Miletić Miroljub Petković Nebojša Raičević Milan Radosavljević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima