Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dani jagoda 2007.

rss

10.06.2007. www.jagoda-srbija.com

Dani jagoda 2007.

Više desetina proizvođača jagoda, prerađivača i otkupljivača okupilo se u zakazani dan (27. maj) u selu Gredetin, u opštini Aleksinac, kako bi razmenili svoja iskustva u proizvodnji jagoda, a u cilju unapređenja proizvodnje na pitomim padinama Jastrepca, gde jagoda raste u izuzetnom kvalitetu, naročito sorta "zenga zengana".

Pored stručnog dela, gde se govorilo o unapređenju proizvodnje jagoda na području opštine Aleksinac, učesnici su se takmičili u više disciplina.

Stručni žiri je za najbolji zasad jagoda proglasio parcelu vlasnika Dragiše Novkovića, koji ovo voće gaji na površini od preko jednog hektara. Druga nagrada pripala je proizvođaču Dobrici Stevanoviću, a treća Branislavu Nikoliću. Najuspešniji izlagači u kategoriji jagoda "zenga zengana" su Zoran Nikolić, Miodrag Todorović i Dacan Janićijević. Posebno su bili bogati štandovi sa stonim sortama jagoda, pa je žiri u ovoj kategoriji nagrade dodelio sledećim proizvođačima: Slađani Lazić, Novici Milanoviću, Toplici Đokiću, Slaviši Markoviću, Predragu Đorđeviću, Saši Obradoviću i Slaviši Filipoviću. Za najboljeg izlagača sa strane proglašen je Bojan Obradović iz Radevca.

U cilju unapređenja stanovanja i ekološkog očuvanja životne sredine proglašena su i najuređenija dvorišta. Prva nagrada pripala Srbobranu Miloradoviću, druga Zoranu Stančiću i treća Crkvenoj opšti Gredetin. Toplica Mitić je dobitnih priznanja za doprinos uređenju životne sredine.

U okviru Manifestacije "Dani jagoda" članovi Udruženja "Jagoda" iz Gredetina, koje je i organizator skupa, uz pokroviteljstvo Mesne zajednice Gredetin i Fonda za razvoj poljoprivrede u opštini Aleksinac, posetili su ustanovu za smeštaj dece bez roditeljskog starateljstva u Aleksincu i pod geslom "jagoda od srca" poklonili određene količine ovog voća, a zatim su ukusnu jagodu delili građanima u glavnoj ulici.

Cilj organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalna.www.jagoda-srbija.com

Udruženje proizvođača jagoda i voća "Jagoda" iz Gredetina osnovano je krajem 2000. godine sa ciljem da organizuje ovdašnje proizvođače radi ostvarivanje zajedničkih interesa u ovoj oblasti. Udruženje se na početku bavilo najviše edukacijom, zatim su usledile i druge aktivnosti kao što je kalcifikacija (lečenje kiselost zemljišta), zatim pripreme na podizanje matičnog zasada jagoda i drugo.

Udruženje je 2006. godine po prvi put organizovalo likovnu koloniju "Lepota sela na platnu".

Udruženje "Jagoda" okuplja nekoliko desetina članova iz Gredetina i okolnih naselja koji gaje ovo voće na preko trideset hektara.

Predsedništvo udruženja čine: Ninoslav Miljković, predsednik, Dragiša Novnović, potpredsednik, Novica Milanović, Predrag Đorđević, Slaviša Marković, Branislav Nikolić, Zoran Jevremović, Dragan Jović, Dobrica Stevanović, Žarko Jovanović i Miodrag M. Stevanović.

Sajt udruženja: www.jagoda-srbija.com

Komentara: 1


# Gredetin Ninoslav Miljković Dragan Jović Predrag Đorđević
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    stefi 10.06.2008.
    Stvarno ste strasni!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima