Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дани јагода 2007.

rss

10.06.2007. www.jagoda-srbija.com

Дани јагода 2007.

Више десетина произвођача јагода, прерађивача и откупљивача окупило се у заказани дан (27. мај) у селу Гредетин, у општини Алексинац, како би разменили своја искуства у производњи јагода, а у циљу унапређења производње на питомим падинама Јастрепца, где јагода расте у изузетном квалитету, нарочито сорта "зенга зенгана".

Поред стручног дела, где се говорило о унапређењу производње јагода на подручју општине Алексинац, учесници су се такмичили у више дисциплина.

Стручни жири је за најбољи засад јагода прогласио парцелу власника Драгише Новковића, који ово воће гаји на површини од преко једног хектара. Друга награда припала је произвођачу Добрици Стевановићу, а трећа Браниславу Николићу. Најуспешнији излагачи у категорији јагода "зенга зенгана" су Зоран Николић, Миодраг Тодоровић и Дацан Јанићијевић. Посебно су били богати штандови са стоним сортама јагода, па је жири у овој категорији награде доделио следећим произвођачима: Слађани Лазић, Новици Милановићу, Топлици Ђокићу, Славиши Марковићу, Предрагу Ђорђевићу, Саши Обрадовићу и Славиши Филиповићу. За најбољег излагача са стране проглашен је Бојан Обрадовић из Радевца.

У циљу унапређења становања и еколошког очувања животне средине проглашена су и најуређенија дворишта. Прва награда припала Србобрану Милорадовићу, друга Зорану Станчићу и трећа Црквеној општи Гредетин. Топлица Митић је добитних признања за допринос уређењу животне средине.

У оквиру Манифестације "Дани јагода" чланови Удружења "Јагода" из Гредетина, које је и организатор скупа, уз покровитељство Месне заједнице Гредетин и Фонда за развој пољопривреде у општини Алексинац, посетили су установу за смештај деце без родитељског старатељства у Алексинцу и под геслом "јагода од срца" поклонили одређене количине овог воћа, а затим су укусну јагоду делили грађанима у главној улици.

Циљ организатора је да ова манифестација постане традиционална.www.jagoda-srbija.com

Удружење произвођача јагода и воћа "Јагода" из Гредетина основано је крајем 2000. године са циљем да организује овдашње произвођаче ради остваривање заједничких интереса у овој области. Удружење се на почетку бавило највише едукацијом, затим су уследиле и друге активности као што је калцификација (лечење киселост земљишта), затим припреме на подизање матичног засада јагода и друго.

Удружење је 2006. године по први пут организовало ликовну колонију "Лепота села на платну".

Удружење "Јагода" окупља неколико десетина чланова из Гредетина и околних насеља који гаје ово воће на преко тридесет хектара.

Председништво удружења чине: Нинослав Миљковић, председник, Драгиша Новновић, потпредседник, Новица Милановић, Предраг Ђорђевић, Славиша Марковић, Бранислав Николић, Зоран Јевремовић, Драган Јовић, Добрица Стевановић, Жарко Јовановић и Миодраг М. Стевановић.

Сајт удружења: www.jagoda-srbija.com

Коментара: 1


# Гредетин Нинослав Миљковић Драган Јовић Предраг Ђорђевић
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    stefi 10.06.2008.
    Stvarno ste strasni!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима