Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Budžet za 2011. godinu: šta očekivati?

rss

19.12.2010. Aleksandar Gvozden

Prava kritika opštinskom budžetu je sagledavanje rashoda. U tu svrhu opštinska uprava je planirala da potroši čitavih 841 milion dinara, kroz troškove se provlače stavke kao što su usluge po ugovoru i specijalizovane usluge koje iznose 145 miliona dinara, a najveće odstupanje jesu sredstva za zgrade u iznosu od 170 miliona dinara. Za taj novac moguće je izraditi novi soliter ili stambeni blok.

Budžet za 2011. godinu: šta očekivati?

Bez mnogo buke u javnosti, ali sa dosta buke u Skupštini Opštine Aleksinac usvojen je budžet za 2011. godinu. Za razliku od prethodnih godina, kada nam predlog budžeta nije bio javno dostupan, sada možemo da ga prezumemo sa zvaničnog veb sajta opštine Aleksinac.

Po svojoj formi budžet se ne razlikuje mnogo od prethodnih godina. Korisnici sredstava su dobro poznati i unapred balansirani, tako da niko nije učekivao veće učešće u raspodeli. Naravno, ono što budžetskim potrošačima treba jeste nahraniti ih - dobiti željene iznose za plate. I tu se svrha budžeta i završava.

Šta to predstavlja građanima? Budući da nema nikakvih investicija i javnih radova opštinska uprava i ovoga puta ostaje sama sebi cilj. Cilj je oporezovati građane i podeliti plate. Ništa više, ništa manje od toga. I tako već godinama.

 

Ali, idemo iz početka...

Planirani su prihodi od 661 milion dinara. Uvećanje od nekih 6 posto u odnosu na plan za prethodnu godinu. Kako se plan za ovu godinu neće ispuniti uvećanje je samim tim veće. Planirano uvećenje predstavlja realnost u odnosu na inflaciju. Ovde su tvorci budžeta, stručna služba opštine (koja veoma revnosno radi ovaj posao) bili na velikim mukama. Prvo, nije usvojen budžet republike, niti je bio objavljen nacrt Zakona. Drugo, planirana je promena poreske politike, a da se o tome još uvek ne zna niišta. Uvećanje na osnovu inflacije ne tangira opštinu jer se to odnosi na prihode od PDV-a koji su u potpunosti republički prihodi. Balans je uspostavljen povećanjem transfera iz republičkog budžeta i to za čitavu četvrtinu.

Budžet je naknadno uvećan zajmom, ili kreditom uzetim od poslovnih banaka. Da, opština se zadužila sa 50 miliona dinara, čime su opterećeni i budžeti narednih godina. Kredit se uzima u investicione svrhe. Koja je investicija u obziru i od koje banke nije iskazano u budžetu. Naravno, o tome je bilo reči na drugom mestu i sigurno je da će se još pisati o tome.

Prihode, bar ne opštinske, nije zahvalno kritikovati. Opštinske službe imaju okvire u kojima rade i prava je mudrost ukrojiti budžet radeći sa nepoznatim parametrima. Ovo je kritika republičkoj vlasti.

Međutim, prava kritika opštinskom budžetu je sagledavanje rashoda. U tu svrhu opštinska uprava je planirala da potroši čitavih 841 milion dinara. Najveći deo sredstava potrošiće opštinska administracija i to na plate 257 milion dinara, i na troškove 235 miliona dinara. Ukupno će nas lokalna administracija za plate i troškove koštati 500 miliona dinara ili 60 posto budžeta.

Indikativno je da se kroz troškove provlače stavke kao što su usluge po ugovoru i specijalizovane usluge koje iznose 145 miliona dinara.

Najveće odstupanje jesu sredstva za zgrade u iznosu od 170 miliona dinara. Za taj novac moguće je izraditi novi soliter ili stambeni blok.

Nigde nisu iskazana sredstva za zaštitu od poplava, jačanje privrede, poljoprivrede ili omladinskog preduzetništva. Opština se o ovome brine samo deklarativno. Pohvalno je učešće opštine u finansiranju akcija koje sprovode strane nevladine organizacije. Skromno je takvo učešće u podršci akcijama domaćih organizacija.

Možemo konstantovati da će opština naredne godine trošiti više, a građani neće imati koristi od toga. Postavlja se pitanje postojanja direkcije za izgradnju. Ona godinama ništa ne gradi, ali je finansiranje redovno. Da li će se promeniti ovakva  politika i kada ćemo dobiti razvojni budžet umesto političkog nije jasno. U svakom slučaju, ovaj budžet nema niti ekonomsku, niti socijalnu ulogu.

 

 Povezano:

Održana 24. sednica, usvojen budžet za 2011. godinu

Javne finansije: Budžet

Gde Aleksinac planira da uštedi

Završava se prva faza rekonstrukcije opštinske zgrade

Komunalne usluge u višemilionskom minusu

Aleksinac dobija sredstva za socijalne usluge

 

Komentara: 4


# Aleksinac budžet opština skupština Komunalne usluge JP Aleksandar Gvozden opštinska uprava
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Marica 20.12.2010.
  Bitno je predsednice da se ti razumes u sve pa i u budzet.Kad si tako pametan kako ne zavrsi fakultet.

 • (+0) (-0)

  milos 22.12.2010.
  ovaj sto pisao tekst ju glupson

 • (+0) (-0)

  milos 22.12.2010.
  kako da gradi direkcija kad ne ma sredsta koliko je glup ovaj sto pise tekst,i aleksinac nema sredstava posto im nesalje beograd znaci sve se vrti oko vlast i beograd ne pisi gluposti vise

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 20.01.2011.
  Zasto onda postoji direkcija ako nista ne gradi?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima