Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Буџет за 2011. годину: шта очекивати?

rss

19.12.2010. Александар Гвозден

Права критика општинском буџету је сагледавање расхода. У ту сврху општинска управа је планирала да потроши читавих 841 милион динара, кроз трошкове се провлаче ставке као што су услуге по уговору и специјализоване услуге које износе 145 милиона динара, а највеће одступање јесу средства за зграде у износу од 170 милиона динара. За тај новац могуће је израдити нови солитер или стамбени блок.

Буџет за 2011. годину: шта очекивати?

Без много буке у јавности, али са доста буке у Скупштини Општине Алексинац усвојен је буџет за 2011. годину. За разлику од претходних година, када нам предлог буџета није био јавно доступан, сада можемо да га презумемо са званичног веб сајта општине Алексинац.

По својој форми буџет се не разликује много од претходних година. Корисници средстава су добро познати и унапред балансирани, тако да нико није учекивао веће учешће у расподели. Наравно, оно што буџетским потрошачима треба јесте нахранити их - добити жељене износе за плате. И ту се сврха буџета и завршава.

Шта то представља грађанима? Будући да нема никаквих инвестиција и јавних радова општинска управа и овога пута остаје сама себи циљ. Циљ је опорезовати грађане и поделити плате. Ништа више, ништа мање од тога. И тако већ годинама.

 

Али, идемо из почетка...

Планирани су приходи од 661 милион динара. Увећање од неких 6 посто у односу на план за претходну годину. Како се план за ову годину неће испунити увећање је самим тим веће. Планирано увећење представља реалност у односу на инфлацију. Овде су творци буџета, стручна служба општине (која веома ревносно ради овај посао) били на великим мукама. Прво, није усвојен буџет републике, нити је био објављен нацрт Закона. Друго, планирана је промена пореске политике, а да се о томе још увек не зна ниишта. Увећање на основу инфлације не тангира општину јер се то односи на приходе од ПДВ-а који су у потпуности републички приходи. Баланс је успостављен повећањем трансфера из републичког буџета и то за читаву четвртину.

Буџет је накнадно увећан зајмом, или кредитом узетим од пословних банака. Да, општина се задужила са 50 милиона динара, чиме су оптерећени и буџети наредних година. Кредит се узима у инвестиционе сврхе. Која је инвестиција у обзиру и од које банке није исказано у буџету. Наравно, о томе је било речи на другом месту и сигурно је да ће се још писати о томе.

Приходе, бар не општинске, није захвално критиковати. Општинске службе имају оквире у којима раде и права је мудрост укројити буџет радећи са непознатим параметрима. Ово је критика републичкој власти.

Међутим, права критика општинском буџету је сагледавање расхода. У ту сврху општинска управа је планирала да потроши читавих 841 милион динара. Највећи део средстава потрошиће општинска администрација и то на плате 257 милион динара, и на трошкове 235 милиона динара. Укупно ће нас локална администрација за плате и трошкове коштати 500 милиона динара или 60 посто буџета.

Индикативно је да се кроз трошкове провлаче ставке као што су услуге по уговору и специјализоване услуге које износе 145 милиона динара.

Највеће одступање јесу средства за зграде у износу од 170 милиона динара. За тај новац могуће је израдити нови солитер или стамбени блок.

Нигде нису исказана средства за заштиту од поплава, јачање привреде, пољопривреде или омладинског предузетништва. Општина се о овоме брине само декларативно. Похвално је учешће општине у финансирању акција које спроводе стране невладине организације. Скромно је такво учешће у подршци акцијама домаћих организација.

Можемо константовати да ће општина наредне године трошити више, а грађани неће имати користи од тога. Поставља се питање постојања дирекције за изградњу. Она годинама ништа не гради, али је финансирање редовно. Да ли ће се променити оваква  политика и када ћемо добити развојни буџет уместо политичког није јасно. У сваком случају, овај буџет нема нити економску, нити социјалну улогу.

 

 Повезано:

Одржана 24. седница, усвојен буџет за 2011. годину

Јавне финансије: Буџет

Где Алексинац планира да уштеди

Завршава се прва фаза реконструкције општинске зграде

Комуналне услуге у вишемилионском минусу

Алексинац добија средства за социјалне услуге

 

Коментара: 4


# Алексинац буџет општина скупштина Комуналне услуге ЈП Александар Гвозден општинска управа
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Marica 20.12.2010.
  Bitno je predsednice da se ti razumes u sve pa i u budzet.Kad si tako pametan kako ne zavrsi fakultet.

 • (+0) (-0)

  milos 22.12.2010.
  ovaj sto pisao tekst ju glupson

 • (+0) (-0)

  milos 22.12.2010.
  kako da gradi direkcija kad ne ma sredsta koliko je glup ovaj sto pise tekst,i aleksinac nema sredstava posto im nesalje beograd znaci sve se vrti oko vlast i beograd ne pisi gluposti vise

 • (+0) (-0)

  Aleksincanin 20.01.2011.
  Zasto onda postoji direkcija ako nista ne gradi?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима