Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Razvoj seoskog turizma

rss

06.11.2011.

Tridesetak porodica sa područja opština Ražnja, Aleksinca i Merošine uključile su se u projekat Razvoja sela kroz agro-eko turizam, koji finansira danska vlada sa 33 miliona dinara. Njima su omogućeni edukacija, studijska putovanja i zajednički nastup.

Razvoj seoskog turizma

Program lokalnog ekonomskog razvoja - LEDIB - koji finansira vlada Danske uključuje projekte u deset opština Nišavskog okruga. Cilj projekata je raznovrsnija turistička ponuda na seoskom području koja će privući veći broj posetilaca.

Dalibor i Gordana Rajić iz Vitoševca kod Ražnja, odlučili su da ostanu na selu. Dalibor je po struci ugostitelj, a Gordana tehničar pejzažne arhitekture. U podnožju Bukovika, na samo dvadesetak kilometara od Ražnja, obnovili su staru porodičnu kuću i stvorili sve preduslove za ljubitelje lova i netaknute prirode koja pruža neiscrpne mogućnosti.

"Bavim se lovom, volim prirodu i šumu, i eto, napravili smo nešto za sve ljubitelje netaknute prirode", objašnjava Dalibor. Gordana kaže da tu ima dosta lekovitog bilja, šumskih plodova, staza za šetnju, zdave hrane, kao i raznih manifestacija.

Rajići su jedna od trideset porodica uključenih u projekat Razvoja sela kroz agro-eko turizam na području Ražnja, Aleksinca i Merošine. Sve tri opštine, u kojima se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom, imaju takve potencijale. Zainteresovanima su omogućeni edukacija, studijska putovanja i zajednički nastup, a nosilac projekta je opština Ražanj.

"Sve tri opštine imaju problem sa odlaskom mladih ljudi u velike privredne centre kao što su Beograd, Kruševac, Niš, a tu je i nezaposlenost. Smatramo da razvoj seoskog turizma može da bude okosnica razvoja sve tri opštine", kaže Nenad Stanković iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Opštine Ražanj.

Programom LEDIB danska vlada daje tehničku i finansijsku podršku ovakvim projektima u koje će uložiti 33 miliona dinara. Nišavski okrug je odabran zato što tu postoje najveći potencijali za kreiranje lokalnog ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mesta.

"Sve opštine u Srbiji suočene su sa problemom finansiranja razvojnih projekata, jer im budžet uglavnom ne dozvoljava mnogo prostora da rade na takvim stvarima, tako da je pomoć, uključujući i našu, dobrodošla u svakom pogledu, kaže Žarko Simović iz LEDIB-a.

Trinaest projekata LEDIB-a sa 10 opštinskih partnera treba da bude završeno do kraja ove godine, a već početkom sledeće planiraju se i novi otvoreni pozivi za saradnju.


Komentara: 0


# budžet opština Nenad Stanković Nišavski okrug
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima