Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Usvojen budžet za 2014. godinu, opština nastavlja da troši

rss

18.12.2013. Izvor: Aleksinac.Net, Radio Aleksinac

Na devetnaestoj sednici Skupštine opštine Aleksinac usvojen je budžet opštine za 2014. godinu.

Tim budžetom predviđeni su prihodi u iznosu od 1.187.045.000 dinara i rashodi u vrednosti od 1.268.125.000 dinara.

Usvojen budžet za 2014. godinu, opština nastavlja da troši

Budžetski manjak iznosi 81.080.000 dinara ili nešto više od 705,000 evra. Budžetski rashodi po ovoj računici iznose 11.181.806 evra (po jučerašnjem kursu).

Načelnica Odeljenja za finansije Dragana Jovanović je izjavila da su na izgled budžeta za narednu godinu osim planiranih prihoda uticale i smernice dobijene iz Republike.

Obraćajući se odbornicima, predsednik opštine Nenad Stanković je napomenuo da se prilikom izrade budžeta vodilo računa pre svega o mogućnostima i potrebama ove lokalne zajednice.

Stanković: Rast budžeta poslednjih godina nije bio utemeljen na realnim prihodima

- Ne čeka nas dobra budžetska godina, ali ona ne mora da bude tako teška ukoliko naša racionalnost u trošenju budžetskih sredstava bude na nekom ozbiljnijem, višem nivou, to jest da se povede malo više računa o trošenju i o mogućim uštedama, a koje neće ugroziti čitav sistem lokalne samouprave. Naravno, svi mi volimo da budžet iz godine u godinu raste, ali rast utemeljen ni na čemu nije moguć. Rast budžeta poslednjih godina nije bio utemeljen na realnim prihodima i zato nas čeka ovakva budžetska 2014. godina. Ukoliko povedemo računa o javnom dinaru, mi nećemo u velikoj meri osetiti težinu budžetske 2014. godine.

Za predstavnike opozicije, pre svega odbornika Ivana Dimića iz Demokratske stranke Srbije, planirani budžet je nerealan i potrošački. Dimić je u obraćanju odbornicima takođe optužio aktuelnu vlast da se prema novcu građana Aleksinca odnose krajnje rasipnički.

Dimić: Bukvalno ćemo preživljavati, a od izgradnje nema ništa.

- Moja prva zamerka je da je ovaj budžet i dalje rasipnički. Budžet je veći za 6,6 miliona dinara što je povećanje od oko 0,5 procenata u odnosu na prošlogodišnji budžet. To jest, budžet nam ne raste ni pola procenta, a plate po zakonu rastu dva procenta. Prihodi nam rastu za pola procenta, a rashodi obavezno za dva posto, pa sve manje para ostaje za nešto drugo. Za preduzeća i ustanove nema krize a za građane očigledno ima krize jer će investicije biti potpuno isečene. Tako će Direkcija naredne godine dobiti 100 miliona manje investicija, kod osnovnog obrazovanja ćemo imati 30 miliona manje, dakle za 130 miliona ćemo manje graditi u 2014. nego u 2013. godini. A da budemo pošteni, ni u 2013, godini nije bog zna šta urađeno. Bukvalno ćemo preživljavati, a od izgradnje nema ništa.

Dimić je dodao da aktuelna vlast stalno govori o smanjenju troškova, ali da konkretnih rezultata još uvek nema. Godina jeste teška, ali se bar nekim simboličnim akcijama, poput smanjenja troškova reprezentacije, može učiniti određeni korak napred, smatra on.

Šef odborničke grupe DS-a u SO Aleksinac Dragoljub Cvetković je zamerio što u budžetu nije planirana veća suma za podsećanje zapošljavanja mladih preko programa „Prva šansa“.

Cvetković: Bez sredstava za "Prvu šansu"

- Prošle godine smo predvideli negde oko 290 miliona za projekat „Prva šansa“, ali od toga nije bilo ništa. Na prošlom ili pretprošlom rebalansu ta sredstva u pomenute svrhe nisu iskorišćena. A mislim da treba da budu iskorišćena, da damo bar nadu mnogim mladim ljudima. Da sam predsednik opštine, predvideo bih veću sumu novca od planiranih tri miliona za narednu godinu.

Cvetković je zaključio da je 2014. godina izazov za sve, ali i da će ekonomska kriza, nedostatak novca u lokalnim budžetima, kao i najavljena masovna otpuštanja radnika znatno ugroziti trenutni rejting Srpske napredne stranke.

 

 

Uvećanje prilično u odnosu na prethodnu godinu

Ukoliko novi budžet uporedimo sa projekcijom budžeta za 2013. godinu (916.595.000) budžet je na rashodnoj strani veći za više 350 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnju projekciju ili više od 38 procenata. Na opštinskom sajtu još nije dostupna Odluka o budžetu (iako su u obavezi da ovo javno objave) tako da građanstvu nije poznata struktura povećanja. Ono što će građani sigurno osetiti jeste povećanje poreza na imovinu za više od dvostrukog iznosa koji su plaćali prošle godine. Sa druge strane ukinuta je naknada za građevinsko zemljište.

Ova projekcija jeste nerealna, zato što je u međuvremenu usvojen rebalans budžeta za 2013. godinu, jer je Republika rasporedila znatno više novca opštinama, pa je i opštinska kasa bila znatno punija. Naravno, većina opština je iskoristila ovaj novac za povećanje zarada i broja zapošljenih, obnovu i povećanje voznog parka.

Kasnije je Republika prenela i obaveze lokalnim samoupravama, kao što je podela zdravstvenih centara na domove zdravlja koje su u obavezi da finansiraju opštinski budžeti, a sa druge strane je nastupila nestašica novca.

Iako najveći deo novca dolazi od poreza na dohodak (izdvajanja od zaposlenih i zanatlija), i podjednako velikim delom transferima iz republičkog budžeta (po osnovu PDV-a), očekivano je povećanje poreza na imovinu.

Cilj povećanja poreza na imovinu, odlukama koje su usvojene na prethodnoj sednici, bilo je da se porez utvrđuje na osnovu tržišnih vrednosti. Budući da prometa nekretnina u Aleksincu gotovo i nema, postavlja se pitanje da li je tržišna vrednost realnost ili iznuđeno rešenje. Novine su novi sistem zona prema komunalnoj opremljenosti i opremljenosti javnim objektima i drugim sadržajima. Ukupno je određeno sedam zona, od kojih je pet gradskih, a dve su seoske.

Tako da stan od 50 kvadrata u prvoj zoni ima tržišnu vrednost 2.615.750 ili 22800 evra. Po stopi od 0,28% porez bi iznosio više od 7300 dinara.

 

URS: Predlog Republičkog budžeta za 2014. godinu ugrožava dalji ekonomski razvoj Aleksinca

Predlog republičkog budzeta za 2014. godinu, koji su poslanici Skupštine Srbije usvojili u petak, izazvao je burne reakcije kod pojedinih stranaka. Iz Ujedinjenih regiona Srbije poručuju da budžet, čije je ključne stavke kreiralo Ministarstvo privrede, preti da ugrozi svaki ekonomski napredak Srbije jer umesto podsticanja privede i poljoprivrede predviđa štednju na platama i penzijama.

Iz URS-a dodaju da je pogrešno i to što se novim budžetom umesto hitnih otplata već postojećih kredita predlažu nova zaduživanja države, od čega će, smatraju oni, koristi imati samo banke i stečajni upravnici. Poseban revolt u ovoj stranci izazvale su, kako kažu, pompezne najave ministra privrede Radulovića o masovnom otpuštanju radnika, a da pritom nije ponuđena nijedna prava alternativa po pitanju podsticaja za otvaranje novih radnih mesta.

- Ove mere će najviše pogoditi najnerazvijenije opštine poput Aleksinca, jer bez podsticajnih sredstava za otvaranje radnih mesta sigurno ne bi došlo do otvaranja pogona Gramera u Aleksincu i niza drugih fabrika u srpskim varošicama. I pored napora lokalne samouprave da stvori što povoljniju klimu za privlačenje investicija i otvaranje novih proizvodnih pogona, predloženi budžet u ogromnoj meri obesmišljava svaku aktivnost, a stopa nezaposlenosti u našoj opštini, koja je trenutno na istorijskom maksimumu, može nastaviti da raste – izjavio je PR OO URS-a u Aleksincu Miloš Paović.

Novim predlogom budžeta umanjena su i sredstva iz transfera za lokalne samouprave u odnosu na 2013. godinu, čime je proces decentralizacije praktično zaustavljen, a ekonomski napredak opštine Aleksinac i drugih sredina poput naše, ugrožen, zaključuje Paović, a prenosi Radio Aleksinac.

 


# predsednik opštine Aleksinac Dragoljub Cvetković budžet opština nezaposlenost Miloš Paović Direkcija Nenad Stanković Radio Aleksinac Ana Jovanović SO Aleksinac
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima