Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Moravski Bujmir u aleksinačkoj opštini, nova destinacija za putnike namernike

rss

27.12.2018. Tomislav Brzaković

Posetioci na jednom mestu mogu da vide alatke i oruđa za rad, koja su korišćena u doba manufakture, drugim rečima pre sto godina. Selo je povezano asfaltnim putem, od Aleksinca, do Niša, preko Žitkovca, Lužana i Tešice.

Branislav Blagojević

U Moravskom Bujmiru, naselju aleksinačke opštine, se deset godina održava jedinstvena  manifestacija u Srbiji „Kačamakijada“. Svake godine se održava početkom avgusta. Tako je bilo i ove godine, kada je održana po deseti put. Nekoliko stotina posetilaca iz okruženja pa i šire, koliko se svake godine okupljaju, ove godine bili je prijatno iznenađeno.

Pored praćenja takmičenja u pripremanju i kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna, koji su mogli i da degustiraju, imali su priliku da posete i Etno kuću i Galeriju „Blagojević“, jedinu u aleksinačkom pomoravlju, otvorenu za širu javmost. Interesovanje je bilo toliko da se čekalo u red da uđu i vide slike rađene u akvarelu i na platnu, amatera i autora Etno kuće, Branislava Blagojevića.

Vlasnik Etno kuće i jedan od idejnih tvoraca "Kačamakijade", Branislav Blagojević, sa kojim smo razgovarali, između ostalog nam je rekao:

"Moja davnašnja želja, koja mi se vrzmala u glavi, bila je kako da sve ono što pripada mojoj porodici, sakupim i postavim na jedno mesto. Time bi ne samo sačuvao deo kulturne baštine, koja prikazuje kako se nekada kada nije bilo industrijalizacije i masovne proizvodnje živelo na selu. S jedne strane i s druge da pružim mogućnost mlađim naraštajima, da se upoznaju sa načinom života na selu pre stotinu godina, kada je bila čista manufaktura. Nije bilo električne energije i kada se sve proizvodilo u okviru domaćinstva od hrane do drugih tehničkih pomagala" rekao je Branislav i dodao: 

"Sav moj trud koji je bio mukotrpan u prikupljanju eksponata, bio bi uzaludan da ih nisam javno obelodanio. U tome mi je najviše pomogla upravo „Kačamakijada“, jer svi oni koji su je posetili su moji promoteri. Povratkom kući imali su o čemu da se pohvale kod svohjih komšija i prijatelja. Inače, svi izloženi eksponati su iz porodične zaostavštine Blagojević".

Prema nezvaničnim informacijama za Etno kuću i galeriju u Moravskom Bujmiru, već postoje interesovanja za grupne i pojedinačne posete. Međutim, u zimskom periodu neće biti otvorena, a kada pukne proleće, kapije će biti širom otvorene sve do pozne jeseni.

Komentara: 0


# turizam Moravski Bujmir Tomislav Brzaković etno Branislav Blagojević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima