Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Развој сеоског туризма

rss

06.11.2011.

Тридесетак породица са подручја општина Ражња, Алексинца и Мерошине укључиле су се у пројекат Развоја села кроз агро-еко туризам, који финансира данска влада са 33 милиона динара. Њима су омогућени едукација, студијска путовања и заједнички наступ.

Развој сеоског туризма

Програм локалног економског развоја - ЛЕДИБ - који финансира влада Данске укључује пројекте у десет општина Нишавског округа. Циљ пројеката је разноврснија туристичка понуда на сеоском подручју која ће привући већи број посетилаца.

Далибор и Гордана Рајић из Витошевца код Ражња, одлучили су да остану на селу. Далибор је по струци угоститељ, а Гордана техничар пејзажне архитектуре. У подножју Буковика, на само двадесетак километара од Ражња, обновили су стару породичну кућу и створили све предуслове за љубитеље лова и нетакнуте природе која пружа неисцрпне могућности.

"Бавим се ловом, волим природу и шуму, и ето, направили смо нешто за све љубитеље нетакнуте природе", објашњава Далибор. Гордана каже да ту има доста лековитог биља, шумских плодова, стаза за шетњу, здаве хране, као и разних манифестација.

Рајићи су једна од тридесет породица укључених у пројекат Развоја села кроз агро-еко туризам на подручју Ражња, Алексинца и Мерошине. Све три општине, у којима се становништво претежно бави пољопривредом, имају такве потенцијале. Заинтересованима су омогућени едукација, студијска путовања и заједнички наступ, а носилац пројекта је општина Ражањ.

"Све три општине имају проблем са одласком младих људи у велике привредне центре као што су Београд, Крушевац, Ниш, а ту је и незапосленост. Сматрамо да развој сеоског туризма може да буде окосница развоја све три општине", каже Ненад Станковић из Канцеларије за локални и економски развој Општине Ражањ.

Програмом ЛЕДИБ данска влада даје техничку и финансијску подршку оваквим пројектима у које ће уложити 33 милиона динара. Нишавски округ је одабран зато што ту постоје највећи потенцијали за креирање локалног економског развоја и отварање нових радних места.

"Све општине у Србији суочене су са проблемом финансирања развојних пројеката, јер им буџет углавном не дозвољава много простора да раде на таквим стварима, тако да је помоћ, укључујући и нашу, добродошла у сваком погледу, каже Жарко Симовић из ЛЕДИБ-а.

Тринаест пројеката ЛЕДИБ-а са 10 општинских партнера треба да буде завршено до краја ове године, а већ почетком следеће планирају се и нови отворени позиви за сарадњу.



# буџет општина незапосленост Ненад Станковић Нишавски округ
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима