Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Od kupanja do istorije

rss

26.06.2013. D. StojanoviĆ | Novosti.rs

Bogata i raznovrsna ponuda opštine Aleksinac. Otvorena kupališna sezona na obližnjem Bovanskom jezeru, a tu su i brojni kulturno-istorijski spomenici

Od kupanja do istorije

OPŠTINSKA turistička organizacija u gradu na Moravici,ove godine je krenula ofanzivnije sa prezentacijom turističkih potencijala i dovođenjem gostiju, koji bi, pored odmora, makar na nekoliko dana, imali šta i da vide u ovom delu Pomoravlja.

Tako je već otvorena kupališna sezona na obližnjem Bovanskom jezeru ili “moravskom moru”, a na nekoliko uređenih plaža, ovde se dnevno odmara i brčka i po 3.000 ljudi.

Tu su i brojni kulturno-istorijski spomenici. Posebno izdvajamo spomen crkvu Sveta Trojica, podignutu 1903. godine na mestu pogibije najpoznatijeg ruskog dobrovoljca iz srpsko-turskih ratova 1876. godine, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, poznatog kao Vronski iz Tolstojevog romana “Ana Karenjina”. Zatim pravi dragulj među hramovima, manastir Sveti Stevan u Lipovcu, sa omamljujućim prirodnim okruženjem i odmaralištem u neposrednoj blizini.

Ništa manje za posetioce nije interesantan ni manastir Sveti Roman u Đunisu, u čijoj je porti humka u kojoj je ostalo srce Rajevskog posle preseljenja njegovih posmrtnih ostataka u otadžbinu. Prema Povelji (Hristovulji), ovaj manastir je star više od jednog milenijuma i potiče iz perioda pre Nemanjića. Gosti mogu da posete i istorijske Deligradske šančeve u Deligradu i crkvu svetih Arhangela i Gavrila sa kosturnicom nastradalih srpskih ratnika u istom mestu, osvećenu 1935. godine.

Prema rečima direktorke OTIS-a, Milene Maksimović, ovde je u ekspanziji i seoski turizam u selima Lipovac, Radevac i Bobovište.

 

Komentara: 0


# Ana Karenjina Vronski Bobovište Sveti Roman Deligrad
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima