Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Од купања до историје

rss

26.06.2013. Д. СтојановиЋ | Новости.рс

Богата и разноврсна понуда општине Алексинац. Отворена купалишна сезона на оближњем Бованском језеру, а ту су и бројни културно-историјски споменици

Од купања до историје

ОПШТИНСКА туристичка организација у граду на Моравици,ове године је кренула офанзивније са презентацијом туристичких потенцијала и довођењем гостију, који би, поред одмора, макар на неколико дана, имали шта и да виде у овом делу Поморавља.

Тако је већ отворена купалишна сезона на оближњем Бованском језеру или “моравском мору”, а на неколико уређених плажа, овде се дневно одмара и брчка и по 3.000 људи.

Ту су и бројни културно-историјски споменици. Посебно издвајамо спомен цркву Света Тројица, подигнуту 1903. године на месту погибије најпознатијег руског добровољца из српско-турских ратова 1876. године, пуковника Николаја Николајевича Рајевског, познатог као Вронски из Толстојевог романа “Ана Карењина”. Затим прави драгуљ међу храмовима, манастир Свети Стеван у Липовцу, са омамљујућим природним окружењем и одмаралиштем у непосредној близини.

Ништа мање за посетиоце није интересантан ни манастир Свети Роман у Ђунису, у чијој је порти хумка у којој је остало срце Рајевског после пресељења његових посмртних остатака у отаџбину. Према Повељи (Христовуљи), овај манастир је стар више од једног миленијума и потиче из периода пре Немањића. Гости могу да посете и историјске Делиградске шанчеве у Делиграду и цркву светих Архангела и Гаврила са костурницом настрадалих српских ратника у истом месту, освећену 1935. године.

Према речима директорке ОТИС-а, Милене Максимовић, овде је у експанзији и сеоски туризам у селима Липовац, Радевац и Бобовиште.

 

Коментара: 0


# Ана Карењина Вронски Свети Роман
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима