Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Objavljen 4. deo "Istorije Aleksinca" profesora Spirića

rss

03.02.2013. Izvor: Aleksinačke novosti

Na više od 500 stotina strana čitaocima željnim istorijskih podataka i analiza događaja, prezentovani su podaci vezani za period od 1889. do kraja Prvog svetskog rata.

Objavljen 4. deo

Nakon što je u trećoj delu „Istorije Aleksinca“ opisao period od završetka Prvog srpsko-turskog rata do kraja vladavine kralja Milana, kao i razvoj privrede i zdravstva u Aleksincu i okolini u 19. veku, u četvrtom delu, koji je izašao iz štampe ovih dana, profesor Miodrag Spirić detaljno je obradio istorijski period od 1889. do kraja Prvog svetskog rata.

Na više od 500 stotina strana čitaocima željnim istorijskih podataka i analiza događaja, prezentovani su podaci vezani za period vladavine kralja Aleksandra Obrenovića od 1889. do prevrata 1903., zatim istorijski podaci i dokumenti vezani za Aleksincu u periodu vladavine kralja Petra 1. Karđorđevića i u toku 1. svetskog rata.

U 4. delu „Istorije Aleksinca“, za koji je pokojni profesor Miodrag Spirić pripremao materijal sve do kraja svog života 2011. godine, veliki prostor posvećen je razvoju školstva u Aleksincu.

Tako se mogu pronaći iscrpni istorijski podaci vezani za rad i organizaciju osnovnih škola na teritoriji opštine Aleksinac do početka I svetskog rata.

Pored podataka o osnovnoj školi u Aleksincu, objavljeni su i istorijski podaci za 24 seoske škole, kao i za Žensku radeničku školu i Školu za zanatsku i trgovačku omladinu.

Na kraju knjige nalazi se i tekst o Okružnom sudu u Aleksincu u kome se čitaoci mogu upoznati sa njegovim radom od osnivanja 1832. godine do početka 1. svetskog rata.

U periodu opisanom u 4. delu „Istorije Aleksinca“ je nastavljen je proces stagniranja i nazadovanja Aleksinca, na šta su uticale objektivne istorijske prilike, ali i subjektivne ljudske odluke.

Međutim, autor navodi i niz akcija tadašnjih lokalnih vlasti i ogromnu energiju koja je usmerena ka sprečavanju ekonomskog, kulturuno-obrazovnog i duhovnog propadanja grada.

Knjiga „Istorija Aleksinca i okoline od abdikacije kralja Milana do kraja Prvog svetskog rata“ može se naći u knjižari Centra za kulturu i umetnost u Domu kulture.


Komentara: 0


# Miodrag Spirić
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima