Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Објављен 4. део "Историје Алексинца" професора Спирића

rss

03.02.2013. Извор: Алексиначке новости

На више од 500 стотина страна читаоцима жељним историјских података и анализа догађаја, презентовани су подаци везани за период од 1889. до краја Првог светског рата.

Објављен 4. део

Након што је у трећој делу „Историје Алексинца“ описао период од завршетка Првог српско-турског рата до краја владавине краља Милана, као и развој привреде и здравства у Алексинцу и околини у 19. веку, у четвртом делу, који је изашао из штампе ових дана, професор Миодраг Спирић детаљно је обрадио историјски период од 1889. до краја Првог светског рата.

На више од 500 стотина страна читаоцима жељним историјских података и анализа догађаја, презентовани су подаци везани за период владавине краља Александра Обреновића од 1889. до преврата 1903., затим историјски подаци и документи везани за Алексинцу у периоду владавине краља Петра 1. Карђорђевића и у току 1. светског рата.

У 4. делу „Историје Алексинца“, за који је покојни професор Миодраг Спирић припремао материјал све до краја свог живота 2011. године, велики простор посвећен је развоју школства у Алексинцу.

Тако се могу пронаћи исцрпни историјски подаци везани за рад и организацију основних школа на територији општине Алексинац до почетка И светског рата.

Поред података о основној школи у Алексинцу, објављени су и историјски подаци за 24 сеоске школе, као и за Женску раденичку школу и Школу за занатску и трговачку омладину.

На крају књиге налази се и текст о Окружном суду у Алексинцу у коме се читаоци могу упознати са његовим радом од оснивања 1832. године до почетка 1. светског рата.

У периоду описаном у 4. делу „Историје Алексинца“ је настављен је процес стагнирања и назадовања Алексинца, на шта су утицале објективне историјске прилике, али и субјективне људске одлуке.

Међутим, аутор наводи и низ акција тадашњих локалних власти и огромну енергију која је усмерена ка спречавању економског, културуно-образовног и духовног пропадања града.

Књига „Историја Алексинца и околине од абдикације краља Милана до краја Првог светског рата“ може се наћи у књижари Центра за културу и уметност у Дому културе.# Миодраг Спирић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима