Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Porodična fotografija Prote Steve Dimitrijevića

rss

07.08.2017. Zorica Peleš

Prilično istorije na jednoj slici, o čemu piše Zorica Peleš, protin biograf, a prenosi Fejsbuk stranica "Aleksinac večiti grad".

Porodična fotografija Prote Steve Dimitrijevića

Na fotografiji pored Prote sedi njegova divna majka Mladena - Dena, koja je bila bliska rođaka mitropolita Mihaila Jovanovića Sokobanja i matematičkog genija Mihaila Mike Alasa.

Prva s leve strane stoji Protina jedinica Desanka - Desa, koja je u Solunu završila francuski licej i u Skoplju Učiteljsku škole i imala zvanje "Narodna učiteljica".

Prevodila je za "Carigradski glasnik" priče sa ruskog jezika, koji je perfektno naučila kao dete u Kijevu i Moksvi, dok je Prota tamo boravio tokom studija. Sem ruskog znala je francuski, nemački, grčki i turski jezik.

Svirala je divno i klavir, koji je Prota poklonio 1937. godine tek osnovanoj Muzičkoj akademiji u Beogradu.

I bila je sjajna domaćica. Pronašla sam njen dnevnik porodičnog budžeta, koji je vodila dok su živeli u Prizrenu.

U tom Desinom dnevniku našla sam njen zapis o izdacima za puter, čokoladu i orahe, za tortu koju je pravila. Bila sam fascinirana saznanjem da su se u Prizrenu 1912. godine pravile torte od čokolade, putera i oraha, pošto su se u Titovoj Jugoslaviji posle oslobođenja 1945. godine torte pravile s mašću, a o čokoladama su Srbkinje mogle samo da sanjaju, jer njih su dobijali samo odabrani drugovi i drugarice "na tačkice" (udbaši, oficiri i svi koji su služili slepo maršalu).

Sem te "slatke rubrike" u Desinom dnevniku me je oduševila i još jedna preslatka rubrika - KNjIGE. SVAKOG MESECA SE IZ KUĆNOG BUDžETA ODVAJAO I NOVAC ZA KUPOVINU KNjIGA!!!

Na fotografiji između Prote i njegove majke stoji njegova divna supruga Jelena - Lena, koja je uvek nosila prizrensku prekrasnu narodnu nošnju.

Skroz desno stoji Protina mlađa sestra Danica - Dana, koja je u Solunu učila sviranje na harfi i francuski jezik. Njen suprug Aleksandar - Aleksa Prljinčević, potomak loze Nemanjića, bio je profesor u Skoplju, Pljevljima i u Prizrenu u Bogosloviji. Bili su veliki prijatelji Petra Kočića.

Njihova najstarija ćerka, prof. dr Bosiljka - Bosa Milošević, bila je nekrunisana carica srbske ginekologije, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor čuvenog GAK-a u Beogradu, za čiju izgradnju je ona upravo bila najzaslužnija.

Komentara: 0


# Sokobanja škole prota Stevan Dimitrijević Zorica Peleš
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima