Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dr Marko Radman, vojnik, lekar, nastavnik...

rss

11.01.2016. Z. Stevanović

Sa izbijanjem Prvog balkanskog rata u Srbiju je kao lekarski pomoćnik došao i dr Marko Radman. U privremenoj vojnoj bolnici u Aleksincu radio je do završetka balkanskih ratova.
U Aleksincu se 1913. godine i oženio Danicom, ćerkom uglednog aleksinačkog trgovca Milana Nešića.

Dr Marko Radman

Odmah po oslobođenju Aleksinca 15. oktobra 1918. godine obnovljen je rad zdravstvenih ustanova. Prva je počela sa radom Privremena vojna bolnica.

''Vratio sam se s fronta 17. decembra 1918. Čim sam se našao s načelnikom sreskim, pokaza mi naređenje g. Ministra Prosvete, po kome kao najstariji nastavnik treba da uzmem upravu škole i da poradim na obnovljenju škole i početak rada. ...Školska zgrada je bila sva ruinirana.  ...Pa ipak i u takvoj školskoj zgradi vojska je imala svoju privremenu bolnicu'', navodi Jovan Jovanović upravitelj Učiteljske škole.

Dokle je radila Privremena vojna bolnica u Aleksincu nije poznato. Ali je poznato da je dr Marko Radman odmah po oslobođenju Aleksinca dobio naredbu komandanta Prve srpske armije vojvode Petra Bojovića, da obrazuje Privremenu vojnu bolnicu u Aleksincu i bude njen upravnik. Ovo saznajemo iz dokumenta kojim se dr Radman obratio 9. decembra 1922. godine iz Aleksinca, Komandantu I Armijske oblasti u Novom Sadu, a sa molbom da mu se izda prepis naređenja kako bi mu Ministarstvo vojske i mornarice izdalo uverenje o službi u Srpskoj vojsci za vreme rata. ''Pri nastupanju sa Solunskog fronta došavši u Aleksinac dobio sam naređenje Komandanta I Armije, da osnujem u Aleksincu Vojnu privremenu bolnicu, kojoj sam istim naređenjem određen za upravnika''. 

Dr Marko Radman (sedi) sa porodicom i prijateljima. Ispred su njegovi sinovi Darko i Slobodan koji su kao studenti medicine streljani od Nemaca septembra 1944. godine u Logoru na Crvenom krstu u Nišu.

Dr Radman dalje navodi da je ''Naređenje komande rađeno u Nišu između 4. i 6. oktobra 1918.  god. (datumi su po starom kalendaru što znači između 17. i 19. oktobra) pod Br. ... što će se verovatno moći utvrditi iz arhive i delovodnog protokola Komande I Armije''

Odgovor dr Radmanu je stigao 3. februara 1923. godine preko Komandanta Knjaževačkog Vojnog okruga. U njemu se navodi: ''Da se saopšti moliocu, da se iz spiska sanitetskih službenika I Armije vidi samo da je bio upravnik privremene bolnice u Aleksincu ali se nije moglo pronaći naređenje kojim je na ovu dužnost postavljen, niti ima podataka od kada je do kada bio na označenoj dužnosti''.

U izveštaju Vrhovnoj komandi od 17. oktobra 1918. godine, komandant Prve armije vojvoda Petar Bojović između ostalog navodi:

''Referent saniteta obrazovaće bolnicu i ambulantu u Aleksincu i popuniti trupu sanitetskim materijalom.''

Kada je Okružna građanska bolnica u Aleksincu nakon oslobođenja počela sa radom nije poznato. Njen prvi upravnik kada je počela sa radom bio je pomenuti doktor Marko Radman koji je iz vojske demobilisan 21. jula 1919. godine i vršio je dužnost sreskog i opštinskog lekara u Aleksincu. Za to vreme radio je i kao školski lekar i profesor Učiteljske škole u Aleksincu. ''Dr Marko Radman šk. lekar i honorarni nastavnik Higijene od 1. III 1919. I danas radi u ovoj školi. Prve dve godine predavao je Prirodnu Grupu Nauka.''

Predavao je higijenu i u Aleksinačkoj gimnaziji školske 1920/21 -1921/22. godine kao honorarni nastavnik po času. Postavljen je odlukom S.n. Br. 17662 od 2.11.1920. godine.

 

Komentara: 0


# škole vojska Znamenite ličnosti dr Marko Radman Jovan Jovanović
@mo_i_vs @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima