Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Др Марко Радман, војник, лекар, наставник...

rss

11.01.2016. З. Стевановић

Са избијањем Првог балканског рата у Србију је као лекарски помоћник дошао и др Марко Радман. У привременој војној болници у Алексинцу радио је до завршетка балканских ратова.
У Алексинцу се 1913. године и оженио Даницом, ћерком угледног алексиначког трговца Милана Нешића.

Др Марко Радман

Одмах по ослобођењу Алексинца 15. октобра 1918. године обновљен је рад здравствених установа. Прва је почела са радом Привремена војна болница.

''Вратио сам се с фронта 17. децембра 1918. Чим сам се нашао с начелником среским, показа ми наређење г. Министра Просвете, по коме као најстарији наставник треба да узмем управу школе и да порадим на обновљењу школе и почетак рада. ...Школска зграда је била сва руинирана.  ...Па ипак и у таквој школској згради војска је имала своју привремену болницу'', наводи Јован Јовановић управитељ Учитељске школе.

Докле је радила Привремена војна болница у Алексинцу није познато. Али је познато да је др Марко Радман одмах по ослобођењу Алексинца добио наредбу команданта Прве српске армије војводе Петра Бојовића, да образује Привремену војну болницу у Алексинцу и буде њен управник. Ово сазнајемо из документа којим се др Радман обратио 9. децембра 1922. године из Алексинца, Команданту I Армијске области у Новом Саду, а са молбом да му се изда препис наређења како би му Министарство војске и морнарице издало уверење о служби у Српској војсци за време рата. ''При наступању са Солунског фронта дошавши у Алексинац добио сам наређење Команданта I Армије, да оснујем у Алексинцу Војну привремену болницу, којој сам истим наређењем одређен за управника''. 

Др Марко Радман (седи) са породицом и пријатељима. Испред су његови синови Дарко и Слободан који су као студенти медицине стрељани од Немаца септембра 1944. године у Логору на Црвеном крсту у Нишу.

Др Радман даље наводи да је ''Наређење команде рађено у Нишу између 4. и 6. октобра 1918.  год. (датуми су по старом календару што значи између 17. и 19. октобра) под Бр. ... што ће се вероватно моћи утврдити из архиве и деловодног протокола Команде I Армије''

Одговор др Радману је стигао 3. фебруара 1923. године преко Команданта Књажевачког Војног округа. У њему се наводи: ''Да се саопшти молиоцу, да се из списка санитетских службеника I Армије види само да је био управник привремене болнице у Алексинцу али се није могло пронаћи наређење којим је на ову дужност постављен, нити има података од када је до када био на означеној дужности''.

У извештају Врховној команди од 17. октобра 1918. године, командант Прве армије војвода Петар Бојовић између осталог наводи:

''Референт санитета образоваће болницу и амбуланту у Алексинцу и попунити трупу санитетским материјалом.''

Када је Окружна грађанска болница у Алексинцу након ослобођења почела са радом није познато. Њен први управник када је почела са радом био је поменути доктор Марко Радман који је из војске демобилисан 21. јула 1919. године и вршио је дужност среског и општинског лекара у Алексинцу. За то време радио је и као школски лекар и професор Учитељске школе у Алексинцу. ''Др Марко Радман шк. лекар и хонорарни наставник Хигијене од 1. III 1919. И данас ради у овој школи. Прве две године предавао је Природну Групу Наука.''

Предавао је хигијену и у Алексиначкој гимназији школске 1920/21 -1921/22. године као хонорарни наставник по часу. Постављен је одлуком С.н. Бр. 17662 од 2.11.1920. године.

 


# школе војска Знамените личности др Марко Радман Јован Јовановић
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима