Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčanin na prvoj liniji fronta u borbi protiv koronavirusa

rss

25.03.2020.

Dr Goran Stevanović direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu na prvoj je liniji odbrane od koronavirusa u Srbiji.

Foto: Print skrin

Poreklom je iz Vakupa, kod Aleksinca, iz jedne od najstarijih familija u ovom kraju. Od oca Dušana i majke Mirjane. Rođeni ujak mu je bio aleksinački ginekolog dr Iva Jovanović.

Inače izuzetan dijagnostičar, zbog čega je među kolegama dobio nadimak srpski dr Haus. Goran je infektolog epidemiolog koji svojim iskustvom i stručnošću, čini mi se rukovodi programom odbrane od koronavirusa i čija se reč sluša.

Aleksinac je mali grad, ali je i kroz istoriju dao velike lekare i velike ljude. Budimo ponosni.

Izvor: Aleksinac večiti grad

 

Rođen je 1972. godine u Beogradu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, kako ističe u biografiji priloženoj uz doktorsku disertaciju, sa odličnim uspehom.

Medicinski fakultet u Beogradu upisao je školske 1990/91. i diplomirao 1. jula 1996. godine sa prosečnom ocenom 9,42. Tokom studija, navodi, objavio je nekoliko stručnih radova na studentskim kongresima i časopisu „Medicinski podmladak“.

Poslediplomske studije iz oblasti Imunologije upisao je školske 1996/97. godine i 20. juna 2002. sa uspehom odbranio magistarsku tezu pod nazivom “Neadekvatna sekrecija antidiuretskog hormona kod obolelih od gnojnog bakterijskog meningoencefalitisa”,

Prvu godinu specijalističkih studija na Medicinskom fakultetu u Beogradu iz oblasti Infektologije upisao je školske 1997/98. godine i specijalistički ispit položio sa odličnim uspehom 30. oktobra 2001. godine.

Od 2003. godine radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na predmetu Infektivne bolesti. Doktorirao 2012. sa tezom „Klinički značaj vanplućne tuberkuloze u diferencijalnoj dijagnozi nejasnog febrilnog stanja“. Mentor mu je bio dr Mijomir Pelemiš.

U zvanje docenta na katedri za infektivne bolesti izabran u julu 2013. godine.

Navodi da je objavio više stručno-naučnih radova kao autor ili koautor u časopisima sa recenzijom i na međunarodnim i domaćim kongresima.

Sekretar Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju.

Zaposlen u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog Centra Srbije od 24. avgusta 2000. godine, a sada je na funkciji direktora ustanove.  

Na čelu je Komisije za unapređenje kvaliteta rada Kliničkog centra Srbije.

U pojedinim medijima je nazvan – „srpski doktor Haus“.

„Blic vam predstavlja dr Gorana Stevanovića. Ovaj uvaženi lekar srpski je pandan doktoru (u seriji ga glumi Hju Lori) koji uspostavlja dijagnoze kada niko drugi ne može, rešava nerešiva medicinska stanja i spasava pacijente od kojih su drugi digli ruke. Naravno, kao i uz Hausa, i uz našeg doktora je tim izuzetno stručnih i posvećenih kolega. Dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti, karijeru je posvetio potrazi za pravom dijagnozom u slučajevima kada ju je veoma teško postaviti. Njemu, na primer, dovode pacijente koji po nekoliko nedelja imaju visoku teperaturu, a da se uzrok ne zna ni nakon opsežnih analiza. To su takozvana nejasna febrilna stanja.“ (Blic, 11. 10. 2016. godine)

Član je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije.

Komentara: 3


# Aleksinac koronavirus Goran Stevanović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-10)

  ZORICA PELEŠ 01.04.2020.
  Svaka čast, sjajnom doktoru Stevanoviću! Prota Steva Dimitrijević sigurno bi bio ponosan na svog zemljaka,kao što je bio ponosan na svoju najstariju sestričinu prof.dr Bosiljku - Bosu Milošević. Dr Bosiljka bila je ćerka Protine rođene sestre Danice, rođene Aleksinčanke.Ona je bila direktor Ginekološko - akušerske klinike, čuvenog GAK - a, u Višegradskoj 26 u Beogradu, za čiju gradnju je bila najzaslužnija. Bila je i i šef katedre za ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Beogradu.Moguće da je bila i profesor ujaku dr Stevanovića.

 • (+3) (-10)

  Brankica Domanovic 02.04.2020.
  Ovako iskusni I posveceni lekari kao dr Stevanovic, mogu da budu nas ponos.
  Bravo I srecno nam svima bilo !

 • (+19) (-8)

  Taj dr 03.04.2020.
  Nigde ne pominje Aleksinac, zasto?
  Cim sam videla njegov potpis podrske sns-a sve mi bolo jasno...a tek njegov profes.postupak napustanja sednice, stavio je tacku na DR PROFESIJU I HIPOKR.ZAKLETVU.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima