Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанин на првој линији фронта у борби против коронавируса

rss

25.03.2020.

Др Горан Стевановић директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду на првој је линији одбране од коронавируса у Србији.

Фото: Принт скрин

Пореклом је из Вакупа, код Алексинца, из једне од најстаријих фамилија у овом крају. Од оца Душана и мајке Мирјане. Рођени ујак му је био алексиначки гинеколог др Ива Јовановић.

Иначе изузетан дијагностичар, због чега је међу колегама добио надимак српски др Хаус. Горан је инфектолог епидемиолог који својим искуством и стручношћу, чини ми се руководи програмом одбране од коронавируса и чија се реч слуша.

Алексинац је мали град, али је и кроз историју дао велике лекаре и велике људе. Будимо поносни.

Извор: Алексинац вечити град

 

Рођен је 1972. године у Београду.

Основну и средњу школу завршио је у Београду, како истиче у биографији приложеној уз докторску дисертацију, са одличним успехом.

Медицински факултет у Београду уписао је школске 1990/91. и дипломирао 1. јула 1996. године са просечном оценом 9,42. Током студија, наводи, објавио је неколико стручних радова на студентским конгресима и часопису „Медицински подмладак“.

Последипломске студије из области Имунологије уписао је школске 1996/97. године и 20. јуна 2002. са успехом одбранио магистарску тезу под називом “Неадекватна секреција антидиуретског хормона код оболелих од гнојног бактеријског менингоенцефалитиса”,

Прву годину специјалистичких студија на Медицинском факултету у Београду из области Инфектологије уписао је школске 1997/98. године и специјалистички испит положио са одличним успехом 30. октобра 2001. године.

Од 2003. године ради као асистент на Медицинском факултету у Београду, на предмету Инфективне болести. Докторирао 2012. са тезом „Клинички значај ванплућне туберкулозе у диференцијалној дијагнози нејасног фебрилног стања“. Ментор му је био др Мијомир Пелемиш.

У звање доцента на катедри за инфективне болести изабран у јулу 2013. године.

Наводи да је објавио више стручно-научних радова као аутор или коаутор у часописима са рецензијом и на међународним и домаћим конгресима.

Секретар Српског удружења за антимикробну хемотерапију.

Запослен у Институту за инфективне и тропске болести Клиничког Центра Србије од 24. августа 2000. године, а сада је на функцији директора установе.  

На челу је Комисије за унапређење квалитета рада Клиничког центра Србије.

У појединим медијима је назван – „српски доктор Хаус“.

„Блиц вам представља др Горана Стевановића. Овај уважени лекар српски је пандан доктору (у серији га глуми Хју Лори) који успоставља дијагнозе када нико други не може, решава нерешива медицинска стања и спасава пацијенте од којих су други дигли руке. Наравно, као и уз Хауса, и уз нашег доктора је тим изузетно стручних и посвећених колега. Др Горан Стевановић, начелник Клинике за тропске и инфективне болести, каријеру је посветио потрази за правом дијагнозом у случајевима када ју је веома тешко поставити. Њему, на пример, доводе пацијенте који по неколико недеља имају високу тепературу, а да се узрок не зна ни након опсежних анализа. То су такозвана нејасна фебрилна стања.“ (Блиц, 11. 10. 2016. године)

Члан је Кризног штаба за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, који је у марту 2020. формирала Влада Србије.

Коментара: 3


# Алексинац коронавирус Горан Стевановић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+5) (-10)

  ЗОРИЦА ПЕЛЕШ 01.04.2020.
  Свака част, сјајном доктору Стевановићу! Прота Стева Димитријевић сигурно би био поносан на свог земљака,као што је био поносан на своју најстарију сестричину проф.др Босиљку - Босу Милошевић. Др Босиљка била је ћерка Протине рођене сестре Данице, рођене Алексинчанке.Она је била директор Гинеколошко - акушерске клинике, чувеног ГАК - а, у Вишеградској 26 у Београду, за чију градњу је била најзаслужнија. Била је и и шеф катедре за гинекологију и акушерство на Медицинском факултету у Београду.Могуће да је била и професор ујаку др Стевановића.

 • (+3) (-10)

  Brankica Domanovic 02.04.2020.
  Ovako iskusni I posveceni lekari kao dr Stevanovic, mogu da budu nas ponos.
  Bravo I srecno nam svima bilo !

 • (+19) (-8)

  Taj dr 03.04.2020.
  Nigde ne pominje Aleksinac, zasto?
  Cim sam videla njegov potpis podrske sns-a sve mi bolo jasno...a tek njegov profes.postupak napustanja sednice, stavio je tacku na DR PROFESIJU I HIPOKR.ZAKLETVU.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима