Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жика Николић, алексиначки Момо Капор

rss

03.01.2013.

Жика Николић је објавио нову књигу, "Живот прича причу". Књига интересантних, духовитих прича, али и озбиљних прича о љубави и неверству. Концепт збирке је јако занимљив. Осмишљен је да одржи пажњу читалаца, уз обавезну кратку поруку на крају сваке приче, којом је Жика Николић подвукао шта је заправо причом желео да поручи.

Жика Николић, алексиначки Момо Капор

Прослављени српски књижевник, и докторант српске књижевности, Драгиша Марковић, у народу познатији као Бата Гиле, је опис Љубави у причама Жике Николића поредио са стилом једног генијалног уметника, Гетеа.

"Гете је изнашао педесет пет нијанси љубавних осећања у српској љубавној поезији. Мотив неверства је један од доминатних и у новелама Живомира Жике Николића. Присутни су и мотиви села као и мотиви стосова које на вест начин аутор претапа у приче."

Многи познати алексиначки ликови су описани у овој књизи, на један једноставан, читљив, и начин "лаког писања" попут најчитанијих књига Моме Капора.

Професор српског језика, Иван Матејевић, је рецезент Николићеве књиге. У рецензији г. Матејевић, једну од Жикиних прича пореди и са делом Ромеа и Јулије.

"Насловна прича "Живот прича причу" је ниска драма која замало да заврши као Ромео и Ђулијета. Недостајало јој је тај шекспировски емотивни склоп између мускарца и зене."

Жика Николић се осим писањем песама и прича, успешно бавио и научно истраживачким радом. Доктор је биотехничких наука. Био је један од најуспешнијих директора Института за шећерну репу. Живи у Алексинцу.

 


# Драгиша Марковић књижевност Иван Матејевић Живомир Николић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима