Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жика Николић, алексиначки Момо Капор

rss

03.01.2013.

Жика Николић је објавио нову књигу, "Живот прича причу". Књига интересантних, духовитих прича, али и озбиљних прича о љубави и неверству. Концепт збирке је јако занимљив. Осмишљен је да одржи пажњу читалаца, уз обавезну кратку поруку на крају сваке приче, којом је Жика Николић подвукао шта је заправо причом желео да поручи.

Жика Николић, алексиначки Момо Капор

Прослављени српски књижевник, и докторант српске књижевности, Драгиша Марковић, у народу познатији као Бата Гиле, је опис Љубави у причама Жике Николића поредио са стилом једног генијалног уметника, Гетеа.

"Гете је изнашао педесет пет нијанси љубавних осећања у српској љубавној поезији. Мотив неверства је један од доминатних и у новелама Живомира Жике Николића. Присутни су и мотиви села као и мотиви стосова које на вест начин аутор претапа у приче."

Многи познати алексиначки ликови су описани у овој књизи, на један једноставан, читљив, и начин "лаког писања" попут најчитанијих књига Моме Капора.

Професор српског језика, Иван Матејевић, је рецезент Николићеве књиге. У рецензији г. Матејевић, једну од Жикиних прича пореди и са делом Ромеа и Јулије.

"Насловна прича "Живот прича причу" је ниска драма која замало да заврши као Ромео и Ђулијета. Недостајало јој је тај шекспировски емотивни склоп између мускарца и зене."

Жика Николић се осим писањем песама и прича, успешно бавио и научно истраживачким радом. Доктор је биотехничких наука. Био је један од најуспешнијих директора Института за шећерну репу. Живи у Алексинцу.

 

Коментара: 3


# Драгиша Марковић књижевност Иван Матејевић Живомир Николић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  USKORO JE PROMOCIJA KNJIGE 03.01.2013.
  USKORO CE BITI I PROMOCIJA KNJIGE ,,ZIVOT PRICA PRICU,,
  Promocija je zakazana u aleksinackoj biblioteci.
  O knjizi ce govoriti Dragisa Markovic, knjizevni kriticar.
  Markovic je napisao 11 recenzija za knjige pesama za decu koje je pisao Zika Nikolica
  OBAVEZNO DODJITE NA PROMOCIJU

 • (+0) (-0)

  Miloš 03.01.2013.
  Dajte ljudi, uozbljite se. Pa to je onaj g. Nikolić što je pisao neku infantilnu pesmu om Đinđiću! Kakav Gete, kakav Šekspir! Šta je "Bata Giletu" i šta je Matejeviću. Na čemu su? Nemojmo uvredu za literaturu predstavljati kao literaturu! Nemam ništa protiv autora, ali ovo nije prvi put da se veliča nešto što nema nika kvu estetsku vrednost. Miki "Bele zore" itd. Stvarno sramota. Pa u našoj opštini svi pišu, a niko ne čita. Gospode bože

 • (+0) (-0)

  Rasel Krou 04.01.2013.
  Dragiša Marković je dobar čovek, ali ako je on doktorant ja sam akademik, ako je on "proslavljeni srpski književnik" ja sam proslavljeni holivudski glumac. Dragiša je skriboman, kao i Žika... I ko je uopšte napisao ovaj nepotpisani tekst. Ma jel se taj zeza ili je ozbiljan. Pa ovo je debilizam bez granica.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима