Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Удворички, политички, вануметнички разлози" - Воја Брајовић и Удружење глумаца стали у одбрану Сергеја Трифуновића

rss

23.11.2018. Блиц

У саопштењу, које потписао председним УДУС-а Војислав Брајовић, истиче се да су разлози за овакву одлуку потпуно супротни од наведених, и да имају везе са политиком.

"Удворички, политички, вануметнички разлози" - Воја Брајовић и Удружење глумаца стали у одбрану Сергеја Трифуновића

Удружење драмских уметника Србије (УДУС) оштро је протестовало поводом одлуке Фестивалског одбора 7, Фестивала првоизведених представа у Алексинцу да представу "Утопљене душе", у којој игра Сергеј Трифуновић, а коју је у такмичарски програм селектовао његов отац Тома Трифуновић, замени другом представом. Наводно због сукоба интереса.

У саопштењу, које потписао председним УДУС-а Војислав Брајовић, истиче се да су разлози за овакву одлуку потпуно супротни од наведених, и да имају везе са политиком.

Саопштење преносимо у целости

"Образложење да је репертоар такмичарског програма Фестивала промењен „због евентуалног сукоба интереса“ представља бесмислени изговор. Једини разлози због којих се све ово десило, а што, нажалост, није ретко, јесу ниски удворички, политички, вануметнички разлози оних који су овакву одлуку донели. Када се нешто забрањује, углавном је то од неког који тако доказује да верно и савесно служи власти.

Удружење веома води рачауна када се, како и поводом чега оглашава, пуним срцем и колико год може, будући да заступа све своје чланове који су различитих оријентација. Но, у једном су извесно сложни, а то је одбрана највиших уметничких вредности и слобода. Чињеница да је представа Утопљене душе Београдског драмског позоришта замењена представом На трагу истог позоришта отвара врло, врло дубоко питање око кога нема несугласица.

Дакле, у представи Утопљене душе маестралну улогу остварио је Сергеј Трфуновић. И, знамо, није му то једина. Напротив. Он је, испоставило се, колатерална штета сопственог хуманитарног рада и сопствене храбрости, која се код уметника ваљда подразумева, да   јавно изнесе и брани сопствено мишљење. Колико год се неко слагао или не са његовим мишљењем, чињеница је да имамо срећу и задовољство да будемо савременици уметника таквог волумена и калибра. Не морамо да подсећамо колико се такви изузетно ретко рађају и срећу.

Имамо ли право да из ових препознатљивих вануметничких разлога не дозволимо таленту да заблиста, и више од тога, да настојимо да га што је могуће више скрајнемо?

Удружење сматра да је одговор не, немамо право. Теорија, пракса и историја показују – ако нешто остаје у историјским ветрометинама и пролазности која је посве природна, онда је то уметност и чињенице које је творе.

Сергеј Трифуновић је, без сумње, врхунски уметник. Ако неко, из којих год разлога,  жели да своју средину остави без такве врхунске вредности и лепоте, онда је то његова одговорност.

Удружење зна да праве уметничке вредности  јесу оно по чему ће нас будућност памтити.

А остаће упамћене и забране према уметности и уметницима."

Коментара: 1


# позориште Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Војислав Брајовић Тома Трифуновић Удружење драмских уметника Србије
@WhistlerDick @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Veljko Živković 03.04.2021.
    Војислав Воја Брајовић је играо више улога историјских личности по филмовима, серијама, ТВ Драмама и у позоришним представама као што су: Михаило Петровић Алас у ТВ филму „Шешир професора Косте Вујића“, Лаерт и Хорације у позоришној представи "Хамлет", Светозар Ружичић у ТВ Филму "Покондирена тиква", Жутилов у позоришној представи "Родољупци", Леополд фон Ранке у ТВ Серији "Вук Караџић", Кнез Милош Обреновић у позоришној представи „Ружење народа“, Вук Бранковић у филму и у мини-серији "Бој на Косову", Волков у филму "Сеобе 2 ", Нинковић у ТВ филму и у позоришној представи "Госпођа министарка", Јосип Броз Тито у филм „Тито и ја“, у мини серији „Броз и ја“ и у филму Жућко – Прича о Радивоју Кораћу“, Цар Шћепан Мали у позоришној представи "Лажни цар Шћепан Мали", Терзит у позоришној представи "Троил и Кресида", Томазо Медини у позоришној представи “Конте Зановић”, Кир Јања у ТВ драми "Кир Јања", Игуман Стефан у позоришној представи "Горски вијенац", Доктор Фердинанд Коле у позоришној представи "Вила Сашино", Прота Матеја Ненадовић у ТВ филму "Између изгубљеног и неодржаног", Сигмунд Фројд у позоришној представи "Посетилац", Краљ Милан Обреновић у филму и мини серији „Ивкова слава“, Кнез Вићенције у позоришној представи "Мера за меру", Ђорђе Вајферт у документарно-играном филму "Краљевина Србија", Доситеј Обрадовић у програму свечане академије "Доситеј - знање без граница", Владика Николај Велимировић у докуметарно-играном филму "Мисија", Војвода Радомир Путник у документарно-играном филму и серији "Србија у Великом рату", Антоније Хаџић у филму и серији "Santa Maria della Salute", Мирослав Спалајковић у филму и серији „Александар од Југославије“ и Слободан Јовановић у серији „Време зла“.
    Војислав Брајовић је добар глумац!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима