Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Удворички, политички, вануметнички разлози" - Воја Брајовић и Удружење глумаца стали у одбрану Сергеја Трифуновића

rss

23.11.2018. Блиц

У саопштењу, које потписао председним УДУС-а Војислав Брајовић, истиче се да су разлози за овакву одлуку потпуно супротни од наведених, и да имају везе са политиком.

"Удворички, политички, вануметнички разлози" - Воја Брајовић и Удружење глумаца стали у одбрану Сергеја Трифуновића

Удружење драмских уметника Србије (УДУС) оштро је протестовало поводом одлуке Фестивалског одбора 7, Фестивала првоизведених представа у Алексинцу да представу "Утопљене душе", у којој игра Сергеј Трифуновић, а коју је у такмичарски програм селектовао његов отац Тома Трифуновић, замени другом представом. Наводно због сукоба интереса.

У саопштењу, које потписао председним УДУС-а Војислав Брајовић, истиче се да су разлози за овакву одлуку потпуно супротни од наведених, и да имају везе са политиком.

Саопштење преносимо у целости

"Образложење да је репертоар такмичарског програма Фестивала промењен „због евентуалног сукоба интереса“ представља бесмислени изговор. Једини разлози због којих се све ово десило, а што, нажалост, није ретко, јесу ниски удворички, политички, вануметнички разлози оних који су овакву одлуку донели. Када се нешто забрањује, углавном је то од неког који тако доказује да верно и савесно служи власти.

Удружење веома води рачауна када се, како и поводом чега оглашава, пуним срцем и колико год може, будући да заступа све своје чланове који су различитих оријентација. Но, у једном су извесно сложни, а то је одбрана највиших уметничких вредности и слобода. Чињеница да је представа Утопљене душе Београдског драмског позоришта замењена представом На трагу истог позоришта отвара врло, врло дубоко питање око кога нема несугласица.

Дакле, у представи Утопљене душе маестралну улогу остварио је Сергеј Трфуновић. И, знамо, није му то једина. Напротив. Он је, испоставило се, колатерална штета сопственог хуманитарног рада и сопствене храбрости, која се код уметника ваљда подразумева, да   јавно изнесе и брани сопствено мишљење. Колико год се неко слагао или не са његовим мишљењем, чињеница је да имамо срећу и задовољство да будемо савременици уметника таквог волумена и калибра. Не морамо да подсећамо колико се такви изузетно ретко рађају и срећу.

Имамо ли право да из ових препознатљивих вануметничких разлога не дозволимо таленту да заблиста, и више од тога, да настојимо да га што је могуће више скрајнемо?

Удружење сматра да је одговор не, немамо право. Теорија, пракса и историја показују – ако нешто остаје у историјским ветрометинама и пролазности која је посве природна, онда је то уметност и чињенице које је творе.

Сергеј Трифуновић је, без сумње, врхунски уметник. Ако неко, из којих год разлога,  жели да своју средину остави без такве врхунске вредности и лепоте, онда је то његова одговорност.

Удружење зна да праве уметничке вредности  јесу оно по чему ће нас будућност памтити.

А остаће упамћене и забране према уметности и уметницима."


# позориште фестивал Фестивал првоизведених представа Сергеј Трифуновић Војислав Брајовић Тома Трифуновић Удружење драмских уметника Србије
@WhistlerDick @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима