Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Udvorički, politički, vanumetnički razlozi" - Voja Brajović i Udruženje glumaca stali u odbranu Sergeja Trifunovića

rss

23.11.2018. Blic

U saopštenju, koje potpisao predsednim UDUS-a Vojislav Brajović, ističe se da su razlozi za ovakvu odluku potpuno suprotni od navedenih, i da imaju veze sa politikom.

"Udvorički, politički, vanumetnički razlozi" - Voja Brajović i Udruženje glumaca stali u odbranu Sergeja Trifunovića

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) oštro je protestovalo povodom odluke Festivalskog odbora 7, Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu da predstavu "Utopljene duše", u kojoj igra Sergej Trifunović, a koju je u takmičarski program selektovao njegov otac Toma Trifunović, zameni drugom predstavom. Navodno zbog sukoba interesa.

U saopštenju, koje potpisao predsednim UDUS-a Vojislav Brajović, ističe se da su razlozi za ovakvu odluku potpuno suprotni od navedenih, i da imaju veze sa politikom.

Saopštenje prenosimo u celosti

"Obrazloženje da je repertoar takmičarskog programa Festivala promenjen „zbog eventualnog sukoba interesa“ predstavlja besmisleni izgovor. Jedini razlozi zbog kojih se sve ovo desilo, a što, nažalost, nije retko, jesu niski udvorički, politički, vanumetnički razlozi onih koji su ovakvu odluku doneli. Kada se nešto zabranjuje, uglavnom je to od nekog koji tako dokazuje da verno i savesno služi vlasti.

Udruženje veoma vodi račauna kada se, kako i povodom čega oglašava, punim srcem i koliko god može, budući da zastupa sve svoje članove koji su različitih orijentacija. No, u jednom su izvesno složni, a to je odbrana najviših umetničkih vrednosti i sloboda. Činjenica da je predstava Utopljene duše Beogradskog dramskog pozorišta zamenjena predstavom Na tragu istog pozorišta otvara vrlo, vrlo duboko pitanje oko koga nema nesuglasica.

Dakle, u predstavi Utopljene duše maestralnu ulogu ostvario je Sergej Trfunović. I, znamo, nije mu to jedina. Naprotiv. On je, ispostavilo se, kolateralna šteta sopstvenog humanitarnog rada i sopstvene hrabrosti, koja se kod umetnika valjda podrazumeva, da   javno iznese i brani sopstveno mišljenje. Koliko god se neko slagao ili ne sa njegovim mišljenjem, činjenica je da imamo sreću i zadovoljstvo da budemo savremenici umetnika takvog volumena i kalibra. Ne moramo da podsećamo koliko se takvi izuzetno retko rađaju i sreću.

Imamo li pravo da iz ovih prepoznatljivih vanumetničkih razloga ne dozvolimo talentu da zablista, i više od toga, da nastojimo da ga što je moguće više skrajnemo?

Udruženje smatra da je odgovor ne, nemamo pravo. Teorija, praksa i istorija pokazuju – ako nešto ostaje u istorijskim vetrometinama i prolaznosti koja je posve prirodna, onda je to umetnost i činjenice koje je tvore.

Sergej Trifunović je, bez sumnje, vrhunski umetnik. Ako neko, iz kojih god razloga,  želi da svoju sredinu ostavi bez takve vrhunske vrednosti i lepote, onda je to njegova odgovornost.

Udruženje zna da prave umetničke vrednosti  jesu ono po čemu će nas budućnost pamtiti.

A ostaće upamćene i zabrane prema umetnosti i umetnicima."


# pozorište festival Festival prvoizvedenih predstava Sergej Trifunović Vojislav Brajović Toma Trifunović Udruženje dramskih umetnika Srbije
@WhistlerDick @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima