Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ужичани по први пут у Алексинцу петог дана Фестивала првоизведених представа

rss

27.11.2018.

Петог Фестивалског дана публика у Алексинцу имала је прилике да гледа одличну представу Народног позоришта из Ужица. "Сербио, земљо рода мога - Стеријин пут у Србе" је историјски документ преточен у представу, текст који је написао Милован Витезовић бави се деветогодишњим боравком Јована Стерије Поповића у Србији и његовим деловањем као министра просвете. Вахидин Прелић сасвим заслужено добио је награду за глумца вечери Ученичког парламента Алексиначке гимназије.

Ужичани по први пут у Алексинцу петог дана Фестивала првоизведених представа

Јован Стерија Поповић је у тадашњој Србији основао Академију наука, Читалиште, Народни музеј, ипак, свој живот је завршио у Ужицу ојађен и деморалисан, супротно заслугама које су му следиле. Како се каже, дошао је у Србију преко комедије а завршио у трагедији. Млади режисер Богдан Јанковић са успехом представља голготу кроз коју Стерија пролази услед политике  српских династија. Без обзира што је представа има документарни карактер она није монотона јер овај историјски документ преточен у позориште није се држао стриктно епохе којој припада. Додатна динамика добијена је сценом која се мења како се мењају и дешавању унутар приче, на почетку је Стерија у равни са Кнез Михаилом Обреновићем (глумио га је Душан Радојичић), док је на крају погнут стоји док изнад њега седе Тома Вучић Перишић (Игор Боројевић) и Милован Спасић (Бранислав Љубичић).

Ова представа није никакво предавање на тему прилика у Србији у доба Стерије, не, већ је у питању однос власти према појединцу, као и према култури. Сви ти догађаји треба да се тичу и нас данас јер као што видимо није се много променило, чак су нека и имена остала иста.


# Центар за културу и уметност позориште фестивал Фестивал првоизведених представа Народно позориште Ужице Јован Стерија Поповић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима