Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Užičani po prvi put u Aleksincu petog dana Festivala prvoizvedenih predstava

rss

27.11.2018.

Petog Festivalskog dana publika u Aleksincu imala je prilike da gleda odličnu predstavu Narodnog pozorišta iz Užica. "Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe" je istorijski dokument pretočen u predstavu, tekst koji je napisao Milovan Vitezović bavi se devetogodišnjim boravkom Jovana Sterije Popovića u Srbiji i njegovim delovanjem kao ministra prosvete. Vahidin Prelić sasvim zasluženo dobio je nagradu za glumca večeri Učeničkog parlamenta Aleksinačke gimnazije.

Užičani po prvi put u Aleksincu petog dana Festivala prvoizvedenih predstava

Jovan Sterija Popović je u tadašnjoj Srbiji osnovao Akademiju nauka, Čitalište, Narodni muzej, ipak, svoj život je završio u Užicu ojađen i demoralisan, suprotno zaslugama koje su mu sledile. Kako se kaže, došao je u Srbiju preko komedije a završio u tragediji. Mladi režiser Bogdan Janković sa uspehom predstavlja golgotu kroz koju Sterija prolazi usled politike  srpskih dinastija. Bez obzira što je predstava ima dokumentarni karakter ona nije monotona jer ovaj istorijski dokument pretočen u pozorište nije se držao striktno epohe kojoj pripada. Dodatna dinamika dobijena je scenom koja se menja kako se menjaju i dešavanju unutar priče, na početku je Sterija u ravni sa Knez Mihailom Obrenovićem (glumio ga je Dušan Radojičić), dok je na kraju pognut stoji dok iznad njega sede Toma Vučić Perišić (Igor Borojević) i Milovan Spasić (Branislav Ljubičić).

Ova predstava nije nikakvo predavanje na temu prilika u Srbiji u doba Sterije, ne, već je u pitanju odnos vlasti prema pojedincu, kao i prema kulturi. Svi ti događaji treba da se tiču i nas danas jer kao što vidimo nije se mnogo promenilo, čak su neka i imena ostala ista.


# Centar za kulturu i umetnost pozorište festival Festival prvoizvedenih predstava Narodno pozorište Užice Jovan Sterija Popović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima