Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зелена патрола на северу Црне Горе

rss

08.07.2018.

Влада Републике Црне Горе омогућила је инвеститорима градњу мини хидроцентрала (МХЕ) на северу Црне Горе. Велики број МХЕ је планиран у Националном парку Проклетије. Грађани Плава и околних места су се удружили како би спречили рeализацију ових пројеката, који угрожавају њихов опстанак на вековним огњиштима. Јер…живот без воде је немогућ!

Зелена патрола на северу Црне Горе

Општина Плав је најбогатија област воденим ресурсима у Црној Гори. Звучи невероватно, да су у Националном парку Проклетије конфисковали воду!  Пројекти  изградње мини хидроелектрана (МХЕ), које је одобрила Влада Црне Горе не садрже квалитетне геолошке истраге. Информације о намерама да се граде МХЕ објављене су на сајтовима. Овде је ниво образовања грађана низак. За информисање не користе сајтове а и када нешто прочитају нису увек у прилици да разумеју шта ће то значити за квалитет живота и животну средину. Грађани су се удружили, без обзира на националност, у одбрани река у Црној Гори.– каже Бранислав Оташевић, који је био председник СО Плав, у два мандата (1978.-1980., 1996. -1997.).


Невероватан је податак да су планирали да 40 км реке убаце у цеви. Ако би се то десило онда би корито реке постало сметлиште. Прошле године смо организовали низ протеста, за заштиту река а против градње деривационих МХЕ, на северу Црне Горе. Право да вам кажем да и ја, до прије неколико година, нисам знао о погубним последицама градње деривационих мини хидроцентрала. Ето, због већ изграђених мини хидроцентрала, које узимају воду, дивље животиње силазе до насељених места у потрази за водом. – подсећа Ибер Хоти, одборник у СО Плав.


Ова МХЕ може да запосли само два радника. Два радника запошљава а око две и по хиљаде људи остаје гладно! Иначе, у летњим данима је у овим рекама мала количина воде и ако се она стави у цеви остају сува речна корита. Овде се мрести поточна пастрмка, која не може да преживи биолошки минимум.  Систем оваквих хидроелектрана је забрањен у целом свету. Седамдесет километара цеви је стављено кроз ову шуму! То није поштено! Црна Гора увози флаширану воду а вода може да се пије са ових река. И коначно, Црна Гора производи више од 30% енергије него што од ње тражи ЕУ!  - истиче Сандрија Марковић, еколошки активиста из Плава.


Воду узимају у цеви, струја иде у Италију а с наших рачуна узимају по 4 еура. Они тј инвеститори хоће да им ми направимо минихидроцентрале, да нам узму воду, да нам девастирају природу и да нас униште...Они нас тако исељавају! Имали смо у НП Проклетије и дивљег медведа, и вука и срнећу дивљач и риса...али сада је све то отишло, због буке коју ствара механизација приликом градње МХЕ и недеостатка воде у водотоковима ниже од МХЕ. – каже Есад Гутић, еколошки активиста из Плава.

Да зло буде веће набављене су канцерогене цеви из Турске, које у себи имају азбестне нити. Вода из тих цеви кад изађе долази до извора из којих се грађани снадбевају водом. Првобитно су биле планиране челичне цеви али се због уштеде од тога одустало..Најгоре је то што су млађе генерације осуђене да пију ту воду. Грађани су осиромашени и не могу себи приуштити флаширану воду. На делу је атак на грађане овог краја. Инвеститори су без поштовања законских процедура почели са радовима на терену. Урадили су пут преко приватне имовине која није откупљена и девастирали корито реке Трескавице, која је бисер наше општине. – забринут је Рамо Гутић, председник НВО „Сачувајмо реке Црне Горе“.


Не разумем како ми морамо да увозимо воду?! Вероватно се ради о неким лобијима. Ко нам гарантује да неће бити кварова на мини хидроцентрали и да уље које је подмазује неће доспети у воду. Последице таквог загађења су несагледиве! - каже Расит Марковић, еколошки активиста из Плава.
-И тако смо у ситуацији да грађани финансирају нешто што они не желе! Све те приватне компаније на годишњем нивоу добијају милионе еура од Владе Црне Горе и од средстава, која се наплаћују од сваког грађанина месечно по четири и по еура. – сматра Алмер Мекић из удружења „Еуромост“ из Бијелог Поља.
- Није ми јасно како се дозвољава да приватници узимају воду и остављају корити суво. Остављају га без флоре и фауне! Ако се реке ставе у цеви народу не преостаје ништа друго него да се исели.- поручује Милош Поповић, пензионер из Мурина.


Инвеститори су покушавали да нас застраше судом и полицијом! Међутим сви су грађани били јединствени у одбрани реке. Ми смо само бранили реку! - наглашава Јордан Николов, еколошки активиста из Мурина.


Павле Радуловић, министар одрживог развоја и туризма у Републици Црној Гори  је обећао - у начелу - представницима грађана, који се боре против градње МХЕ, у заштићеним природним добрима, да ће се упознати са овом проблематиком и да ће имати његову подршку.


Грађани сматрају да би предност требало дати туризму, јер у овом крају има много природних, историјских и културних вредности.  Воду би требало сачувати за будуће генерације!


# екологија Црна Гора Зелена Патрола
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима