Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Мешовити хор Шуматовац заблистао на Мокрањчевим данима

rss

11.09.2016.

Мешовити хор „Шуматовац“ још једном је показао да излази из оквира нашег малог места.

Мешовити хор Шуматовац заблистао на Мокрањчевим данима

Под диригентским вођством МА уметности Марије Зовко, стао је раме уз раме са водећим хоровима из Новог Сада и Београда и заблистао на Мокрањчевим данима.

Својом појавом и наступом освојио је публику и жири фестивала. Показао је боју и звук на којим би му позавидели и много већи хорови. Није се либио да задржи старе вредности и избором композиција одупрео се комерцијализацији и општем тренду естрадизације.

Хор се представио Мокрањчевом композицијом, ренесансном композицијом старог мајстора Гастолдија, композицијом ауторке Драгане Величковић из Ниша, и сплетом народних песама у аранжману Јовице Гавриловића, које су писане у стилу руковети, проносећи тиме још једном славу нашег града и задржавши тако дух Мокрањца баш у оквиру овог фестивала на 160 година од рођења родоначелника српске музике.

Био је то најлепши увод у обележавање 130 година од оснивања "Алексиначке певачке дружине". Поносни смо на чињеницу да су велики композитор и наш хор били савременици, као и на податак да је још у то време хор изводио тропар који је прерадио за мушки хор Стеван Мокрањац.

Хор је оправдао част и привилегију да учествује на овако важној манифестацији, изненадивши публику чињеницом да се и у малом граду негују праве вредности. Неготинска публика је то препознала и наградила.


# Шуматовац хор фестивал Шуматовац хор Јовица Гавриловић Марија Зовко Неготин Стеван Стојановић Мокрањац
@mokranjcevidani @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима