Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Празнику на дар

rss

01.09.2016. Текст и фото: Божа Марковић

Завичајни музеј Алексинац организовао је изложбу "Јагодина и околина у српско-турским ратовима 1976-1878" и промоцију седмог броја часописа за историју, етнологију, археологију и уметност - нове серије "Караџић"

Празнику на дар

У Арт галерији 1 Центра за културу и уметност Алексинац, у оквиру златног јубилеја - постојања Алексинца, као и других златних датума из скорије историје: 210 година делу градске битке и 140 година Шуматовачке битке, Боја на Андровцу и погибије руског пуковника Николаја Николајевића Рајевског, Завичајни музеј Алексинац организовао је изложбу "Јагодина и околина у српско-турским ратовима 1976-1878" и промоцију седмог броја часописа за историју, етнологију, археологију и уметност - нове серије "Караџић", са репринтом овог часописа бр. 9 и 10 из октобра 1899.

Тема изложбе је веома успешно одабрана и уприличена поменутим датумима, јер садржи обиље података који су веома интересантни са гледишта наше средине, пошто се окрузи из околине, поменути у експонатима са изложбе из нашег суседства и обрађују раздобље у коме је Алексинац дао значајан допринос, али и поднео значајне људске и материјалне жртве.

О овоме треба говорити и стално подсећати јавност на наша велика страдања у интересу Европе и Ватикана, јер тема ослободилачких ратова од Отоманске империје је велика, ако се узме у обзир са су се Срби три пута ослобађали од Турака за време вишевековног ропства под њима и то 1595, 1690. и 1786-88.

Милован Дрецун кроз наслов своје књиге из 1999. године говори да је у питању био други Косовски бој у тој години. Међутим, можемо да изнесемо размишљање да поред поменутих година ослобођења од Турака, као и Првог српско-турског рата, који је по страдању Срба, посебно на Шуматовцу, био веома поражавајући за бројност наше државе у то време, због чега је Виктор Игор писао да у Европи уништавају један народ - српски, што нови историјски докази потврђују, па зато разговарамо идеју да је у то време био ПЕТИ КОСОВСКИ БОЈ, а да су се надаље низали нови, па свако може да изведе рачуницу о броју косовских бојева.

У прилог томе говори наша бројност као народа данас, у односу на оне који су нам ратове наметали и којима су себе штитили.

Изложбу су осмислили и реализовали уз помоћ српских институција које се баве историјом професор Нинослав Станојловић, проф. историје и Душко Грбовић, музејски сарадник - историчар.

За изложбу је урађено у колору штампан и опширан каталог који даје бројне информације у свом текстуалном делу.

Паралелно са отварањем изложбе представљен је и седми број "Караџића" за 2015. Часопис је штампан на 255 страница због обиља материјала и са приватним текстовима из његове области. У прилогу радова из археологије представљени су бодеж и два мача из околине Алексинца и Бољевца.

Лепе представе којима су присуствовали многи историчари из Београда, Јагодине, Ниша, али и помоћник Војног музеја из Београда, као и један Италијан из Милана, који је натурализовани Рутевчанин.

Грађани Алексинца и околине имаће прилику да изложбу погледају у наредних петнаест дана.

Коментара: 0


# историја Виктор Иго изложба Александар Никезић Завичајни музеј Караџић часопис српско-турски ратови Нинослав Станојловић Душко Грбовић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима