Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prazniku na dar

rss

01.09.2016. Tekst i foto: Boža Marković

Zavičajni muzej Aleksinac organizovao je izložbu "Jagodina i okolina u srpsko-turskim ratovima 1976-1878" i promociju sedmog broja časopisa za istoriju, etnologiju, arheologiju i umetnost - nove serije "Karadžić"

Prazniku na dar

U Art galeriji 1 Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, u okviru zlatnog jubileja - postojanja Aleksinca, kao i drugih zlatnih datuma iz skorije istorije: 210 godina delu gradske bitke i 140 godina Šumatovačke bitke, Boja na Androvcu i pogibije ruskog pukovnika Nikolaja Nikolajevića Rajevskog, Zavičajni muzej Aleksinac organizovao je izložbu "Jagodina i okolina u srpsko-turskim ratovima 1976-1878" i promociju sedmog broja časopisa za istoriju, etnologiju, arheologiju i umetnost - nove serije "Karadžić", sa reprintom ovog časopisa br. 9 i 10 iz oktobra 1899.

Tema izložbe je veoma uspešno odabrana i upriličena pomenutim datumima, jer sadrži obilje podataka koji su veoma interesantni sa gledišta naše sredine, pošto se okruzi iz okoline, pomenuti u eksponatima sa izložbe iz našeg susedstva i obrađuju razdoblje u kome je Aleksinac dao značajan doprinos, ali i podneo značajne ljudske i materijalne žrtve.

O ovome treba govoriti i stalno podsećati javnost na naša velika stradanja u interesu Evrope i Vatikana, jer tema oslobodilačkih ratova od Otomanske imperije je velika, ako se uzme u obzir sa su se Srbi tri puta oslobađali od Turaka za vreme viševekovnog ropstva pod njima i to 1595, 1690. i 1786-88.

Milovan Drecun kroz naslov svoje knjige iz 1999. godine govori da je u pitanju bio drugi Kosovski boj u toj godini. Međutim, možemo da iznesemo razmišljanje da pored pomenutih godina oslobođenja od Turaka, kao i Prvog srpsko-turskog rata, koji je po stradanju Srba, posebno na Šumatovcu, bio veoma poražavajući za brojnost naše države u to vreme, zbog čega je Viktor Igor pisao da u Evropi uništavaju jedan narod - srpski, što novi istorijski dokazi potvrđuju, pa zato razgovaramo ideju da je u to vreme bio PETI KOSOVSKI BOJ, a da su se nadalje nizali novi, pa svako može da izvede računicu o broju kosovskih bojeva.

U prilog tome govori naša brojnost kao naroda danas, u odnosu na one koji su nam ratove nametali i kojima su sebe štitili.

Izložbu su osmislili i realizovali uz pomoć srpskih institucija koje se bave istorijom profesor Ninoslav Stanojlović, prof. istorije i Duško Grbović, muzejski saradnik - istoričar.

Za izložbu je urađeno u koloru štampan i opširan katalog koji daje brojne informacije u svom tekstualnom delu.

Paralelno sa otvaranjem izložbe predstavljen je i sedmi broj "Karadžića" za 2015. Časopis je štampan na 255 stranica zbog obilja materijala i sa privatnim tekstovima iz njegove oblasti. U prilogu radova iz arheologije predstavljeni su bodež i dva mača iz okoline Aleksinca i Boljevca.

Lepe predstave kojima su prisustvovali mnogi istoričari iz Beograda, Jagodine, Niša, ali i pomoćnik Vojnog muzeja iz Beograda, kao i jedan Italijan iz Milana, koji je naturalizovani Rutevčanin.

Građani Aleksinca i okoline imaće priliku da izložbu pogledaju u narednih petnaest dana.


# istorija Viktor Igo izložba Aleksandar Nikezić Zavičajni muzej Karadžić časopis srpsko-turski ratovi Ninoslav Stanojlović Duško Grbović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima