Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Праисторијски материјал на изложби „Траговима прошлости“

rss

15.11.2018.

Изложба „Траговима прошлости“, на којој ће посетиоци имати прилике да виде праисторијски материјал прикупљен на територији Алексиначке котлине, биће отворена у Галерији Синагога, 16. новембра у 13 часова.

Праисторијски материјал на изложби „Траговима прошлости“

Аутори изложбе су археолог Петар Милојевић и Татјана Трајковић Филиповић – кустос археолог Народног музеја Ниш.

Тог дана биће одржана и промоција књиге „Праисторијска налазишта у Алексиначкој котлини“ истих аутора у издању Народног музеја Ниш и Завичајног музеја из Алексинца.

О изложби и књизи:

Посебно се истичу грнчарије и метални предмети из збирки Завичајног музеја Алексинац, Народног музеја Ниш и неколико приватних колекција. Поред тога изложбу прате прикладне илустрације настале као резултат аероснимања и истраживања алексиначког поморавља у периоду од 2014. до 2018. године у склопу пројекта „Археолошка проспекција доњег тока Јужне Мораве“ коју реализују Археолошки институт из Београда, Народни музеј Ниш, Центар за културу и уметност Алексинац и Центар за културу Сокобања.

Велики значај публикације произилзи не само из чињенице да су аутори каталошки обрадили налазе са локалитета из Алексиначке котлине, који се чувају у депоу Народног музеја Ниш и Завичајног музеја у Алексинцу, већ посебно због детаљног и прегледног увида у релативне географске податке и историјат археолошког истраживања у једној до сада слабо испитаној, а веома значајној географској регији.

Извор: Нишке вести


# Ниш Сокобања Центар за културу и уметност праисторија алексиначка котлина галерија Синагога налазишта
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима