Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Praistorijski materijal na izložbi „Tragovima prošlosti“

rss

15.11.2018.

Izložba „Tragovima prošlosti“, na kojoj će posetioci imati prilike da vide praistorijski materijal prikupljen na teritoriji Aleksinačke kotline, biće otvorena u Galeriji Sinagoga, 16. novembra u 13 časova.

Praistorijski materijal na izložbi „Tragovima prošlosti“

Autori izložbe su arheolog Petar Milojević i Tatjana Trajković Filipović – kustos arheolog Narodnog muzeja Niš.

Tog dana biće održana i promocija knjige „Praistorijska nalazišta u Aleksinačkoj kotlini“ istih autora u izdanju Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja iz Aleksinca.

O izložbi i knjizi:

Posebno se ističu grnčarije i metalni predmeti iz zbirki Zavičajnog muzeja Aleksinac, Narodnog muzeja Niš i nekoliko privatnih kolekcija. Pored toga izložbu prate prikladne ilustracije nastale kao rezultat aerosnimanja i istraživanja aleksinačkog pomoravlja u periodu od 2014. do 2018. godine u sklopu projekta „Arheološka prospekcija donjeg toka Južne Morave“ koju realizuju Arheološki institut iz Beograda, Narodni muzej Niš, Centar za kulturu i umetnost Aleksinac i Centar za kulturu Sokobanja.

Veliki značaj publikacije proizilzi ne samo iz činjenice da su autori kataloški obradili nalaze sa lokaliteta iz Aleksinačke kotline, koji se čuvaju u depou Narodnog muzeja Niš i Zavičajnog muzeja u Aleksincu, već posebno zbog detaljnog i preglednog uvida u relativne geografske podatke i istorijat arheološkog istraživanja u jednoj do sada slabo ispitanoj, a veoma značajnoj geografskoj regiji.

Izvor: Niške vesti

Komentara: 0


# Niš Centar za kulturu i umetnost praistorija aleksinačka kotlina galerija Sinagoga nalazišta
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima