Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба Народне Банке Србије о српском новцу у Алексинцу

rss

11.06.2015. Текст и фото: Божа Марковић

Поводом Дана општине Алексинац у Арт галерији центра за културу и уметност у Алексинцу 5. 6. 2015 отворена је изложба о српском новцу копираног колор техником и представљеног у каталозима, поводом века осигурања у Србији и ангажованом капиталу.

Изложба Народне Банке Србије о српском новцу у Алексинцу

Изложбу је отворио председник општине Алексинац Ненад Станковић и Петар Лацмановић из Народне банке Србије.

Ова изложба је била леп доживљај за љубитеље старијег и новог новца Србије од 13. до 19. Века, коју је пратио веома леп каталог на 84 странице, одштампан на пунијем папиру и у колор техници,  са пописом  представљених примерака, почев од новца средњовековних владара из периода краљева, царевапериода владавине обласних господара, периода деспотовине и градова.

У каталогу су садржане и новчанице Кнежевине и Краљевине Србије (1868-1918) и ковани новац., затим новац Југославије (1918- 2003), са представом новчаница, кованог новца, новац Краљевине Југославије, новчанице у издању Српске народне банке за време окупације, специмени новчаница Народне банке Краљевине Југославије у емиграцији, новац  из периода социјалистичкке Југославије, од ФНР , са представом новчаница, кованог новца,  и најновији новац Републике Србије, као и пригодан ковани новац кован поводом 2. Заседања АВНОЈ-а, смрти Ј. Б. Тита, 800 година манастира Хиландар и 150 година од рођења Николе Тесле, у два апоена.

Изложбу су пратили и каталози о Веку осигурања у Србији и Ангажованом капиталу- хартије од вредности, уражени у изусетној колор техници на дебљем папиру, типа кунстдрук.

Иако су ови наслови представљени Београду и у другим срединама пре пар година права је радост за нумизматичаре, љубитеље музеја,  историчаре и друге да је оваква једна поставка представљена у Алексинцу.
 


# председник општине Центар за културу и уметност Ненад Станковић изложба дом културе НБС новац Петар Лацмановић
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима