Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки хор на Рамским сусретима

rss

21.08.2016.

У средњeвековном амбијенту Рамске тврђаве, 13. августа 2016. године, одржана је 7. песничка смотра „Рамски сутони“.
Љубитељима лепе речи представило се 42 песника, а допринос манифестацији дао је и Мешовити хор „Шуматовац“ из Алексинца.

Алексиначки хор на Рамским сусретима

У поподневним часовима, током пловидбе бродом “Ана“, учесници и гости имали су прилике да уживају у погледу на Рамску тврђаву и прелепим пределима обе обале Дунава уз причу о селу са богатом историјом која нам прича о вековима, народима и догађајима који су овуда прохујали.

А у сутон те наизглед обичне вечери, у прелепом амбијенту црквене порте са остацима некадашњег караван-сараја , пoд упањеним бакљама, окупили су се песници и љубитељи поезије из целе Србије. Почасном госту овог скупа, амбасадору Турске, господину Мехмету Кемалу Бозају, припала је част да отвори смотру. Амбасадор је у свом обраћању нагласио да су овакви догађаји прилика за неговање и очување културне баштине двају народа јер култура представља стуб цивилизације.

Песничке мисли уткане у стихове и топла мелодија људског гласа разлили су се кроз тиху летњу ноћ. Песничку реч која крепи и уздиже људски дух пратио је наступ Алексиначког хора „Шуматовац“, представивши се композицијама старороградске и етно музике, у аранжманима Јовице Гавриловића, који врхунским делима домаће хорске литературе дају јединствен и препознатљив идентитет.

Мешовити хор "Шуматовац" је основан далеке 1887. године у Алексинцу, под називом "Алексиначка певачка дружина Шуматовац". У малом граду, у условима који не погодују развоју културе, опстаје већ пуних 129 година. Своју дуговечност дугује сјајним диригентима и изврсним и посвећеним певачима, аматерима различитих занимања, који га одржавају свих ових година. 

Последњу деценију хор је обогатио и знатно проширио свој репертоар, а према оценама стручне критике подигао је и ниво уметничког извођења, што је довело до највиших признања. Ужива подршку локалне самоуправе, а свом граду узвраћа кроз многобројне успешне концерте и награде.

Јула 2008. хор је освојио прву награду за извођење православне музике у оквиру 22. Интернационалних хорских свечаности у Нишу, а на 23. Интернационалним Хорским Свечаностима 2010, награду за Оригинално извођење композиције руског композитора Архангелског, "Гласом мојим ко Господу возвах''.

2013. године на Охридском хорском фестивалу освојио је трећу награду, а cвој квалитет потврдио је и 2014. године, трећом наградом на Интернационалном фестивалу хорова у Пардубицама, у Чешкој.

2015. године на Међународном фестивалу Духовне православне хорске музике у Бугарској, освојио је две специјалне награде. 

Од априла 2016. уметнички руководилац хора је МА уметности, Марија Зовко.
Овакви догађаји прилика за неговање и очување културне баштине која поднебљу на којем настаје даје јединствен и препознатљив идентитет.

Учесници су се растали са жељом да се наредна манифестација одржи међу зидинама Рамске тврђаве чија је обнова у току.


# Шуматовац фестивал Шуматовац хор Дунав Рамска тврђава Јовица Гавриловић Марија Зовко
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима