Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački hor na Ramskim susretima

rss

21.08.2016.

U srednjevekovnom ambijentu Ramske tvrđave, 13. avgusta 2016. godine, održana je 7. pesnička smotra „Ramski sutoni“.
Ljubiteljima lepe reči predstavilo se 42 pesnika, a doprinos manifestaciji dao je i Mešoviti hor „Šumatovac“ iz Aleksinca.

Aleksinački hor na Ramskim susretima

U popodnevnim časovima, tokom plovidbe brodom “Ana“, učesnici i gosti imali su prilike da uživaju u pogledu na Ramsku tvrđavu i prelepim predelima obe obale Dunava uz priču o selu sa bogatom istorijom koja nam priča o vekovima, narodima i događajima koji su ovuda prohujali.

A u suton te naizgled obične večeri, u prelepom ambijentu crkvene porte sa ostacima nekadašnjeg karavan-saraja , pod upanjenim bakljama, okupili su se pesnici i ljubitelji poezije iz cele Srbije. Počasnom gostu ovog skupa, ambasadoru Turske, gospodinu Mehmetu Kemalu Bozaju, pripala je čast da otvori smotru. Ambasador je u svom obraćanju naglasio da su ovakvi događaji prilika za negovanje i očuvanje kulturne baštine dvaju naroda jer kultura predstavlja stub civilizacije.

Pesničke misli utkane u stihove i topla melodija ljudskog glasa razlili su se kroz tihu letnju noć. Pesničku reč koja krepi i uzdiže ljudski duh pratio je nastup Aleksinačkog hora „Šumatovac“, predstavivši se kompozicijama starorogradske i etno muzike, u aranžmanima Jovice Gavrilovića, koji vrhunskim delima domaće horske literature daju jedinstven i prepoznatljiv identitet.

Mešoviti hor "Šumatovac" je osnovan daleke 1887. godine u Aleksincu, pod nazivom "Aleksinačka pevačka družina Šumatovac". U malom gradu, u uslovima koji ne pogoduju razvoju kulture, opstaje već punih 129 godina. Svoju dugovečnost duguje sjajnim dirigentima i izvrsnim i posvećenim pevačima, amaterima različitih zanimanja, koji ga održavaju svih ovih godina. 

Poslednju deceniju hor je obogatio i znatno proširio svoj repertoar, a prema ocenama stručne kritike podigao je i nivo umetničkog izvođenja, što je dovelo do najviših priznanja. Uživa podršku lokalne samouprave, a svom gradu uzvraća kroz mnogobrojne uspešne koncerte i nagrade.

Jula 2008. hor je osvojio prvu nagradu za izvođenje pravoslavne muzike u okviru 22. Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu, a na 23. Internacionalnim Horskim Svečanostima 2010, nagradu za Originalno izvođenje kompozicije ruskog kompozitora Arhangelskog, "Glasom mojim ko Gospodu vozvah''.

2013. godine na Ohridskom horskom festivalu osvojio je treću nagradu, a cvoj kvalitet potvrdio je i 2014. godine, trećom nagradom na Internacionalnom festivalu horova u Pardubicama, u Češkoj.

2015. godine na Međunarodnom festivalu Duhovne pravoslavne horske muzike u Bugarskoj, osvojio je dve specijalne nagrade. 

Od aprila 2016. umetnički rukovodilac hora je MA umetnosti, Marija Zovko.
Ovakvi događaji prilika za negovanje i očuvanje kulturne baštine koja podneblju na kojem nastaje daje jedinstven i prepoznatljiv identitet.

Učesnici su se rastali sa željom da se naredna manifestacija održi među zidinama Ramske tvrđave čija je obnova u toku.

Komentara: 0


# Šumatovac hor Dunav Ramska tvrđava Jovica Gavrilović Marija Zovko
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima