Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки градски хор Шуматовац на четврт века Нишвила

rss

21.08.2019.

Зачетник хорског певања у Алексинцу, “Алексиначки мешовити хор Шуматовац”, одржао је 9. августа веома запажен концерт на јубиларном “Нишвил 2019” фестивалу.

Алексиначки градски хор Шуматовац на четврт века Нишвила

Своје певачко умеће чланови „Шуматовца” показали су другог дана фестивала на Музеј сцени где су се представили богатим и разноврсним програмом, почев од хорских обрада домаћих и страних евергрин и џез композиција, преко музике из филмова, до рок балада.

‒ Концерт је протекао феноменално. Ми смо се дуго спремали, вредно радили и овај концерт је круна нашег рада. Разне жанрове смо певали, филмску музику, мјузикле, наравно џез композиције познатих светских џез музичара као што су Луј Армстронг, Сезариа Евора и други, рекла је Марија Зовко, диригент хора.

Презадовољна наступом била је и Слађана Марковић, чланица Управног одбора хора, као и атмосфером, реакцијом публике, предивно уређеном сценом за главни део фестивала, чињеницом да је било доста људи из Алексинца, и оних који су из Алексинца, али живе у Нишу, Цириху и другим местима широм Европе!

‒ Нарочито нам је драго да се застава Алексиначког мешовитог хора Шуматовац из 1887 вијорила  на Нишвилу!

Већину композиција смо извели премијерно, биле су спремане баш за Нишвил. Било је и композиција са фестивала мјузикла у Солуну, на коме смо такође учествовали ове године, и одакле смо донели Златну маслинову гранчицу.

Композиција ‘Ђелем, ђелем’ се мало разликовала, али она је била нека врста омажа нишком краљу блуза и једном од десет најбољих блуз певача света, Шабану Бајрамовићу, и зато смо њу оставили за крај. Публика, у којој је било и странаца, одлично је прихватила све композиције, од домаће "Под сјајем звезда", преко "Moon river", "Smoke gets in your eyes", негро спиритуала "Pray on", "Пинк пантера", "Бесаме мућо", и других.  Неке од њих, "What a wonderful world" и "Боемску рапсодију" певушили су са нама, а посебно им се допао чувени рефрен "Кад бих био богат" из мјузикла "Виолиниста на крову" који је већим делом изведен на српском језику, онако како га код нас изводи Зафир Хаџиманов, рекла је Марковић.

У тиму Шуматовца били су и Христина Лазаревић, клавирска пратња, Милош  Стоиљковић, пратња на клавиру и хармоници, и Лазар Тодић, кларинет.

Чланови „Шуматовца“ веома су задовољни су што су били део овогодишњег Нишвила, велике и значајне манифестације која је за девет дана и ноћи на 20 сцена окупила више од хиљаду извођача на 170 концерата у оквиру 130 програма.

Фото: Радио Алексинац

Да је наступ Алексиначког мешовитог хора Шуматовац прошао запажено, потврдио је и позив да својом изведбом композиције „Ђелем, ђелем” уприличе отварање „Романи феста” .


# Шуматовац Нишвил фестивал Радио Алексинац Шуматовац хор концерт Ана Марковић Марија Зовко Слађана Марковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима