Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Злоупотреба уметничке слободе!

rss

13.11.2018. Миодраг Тасић

Један од бољих потеза такозваног јавног сервиса, мисли се на Радио телевизију Србије (РТС), свакако је серија "Корени", урађена по истоименом роману Добрице Ћосића.

Фото: РТС

Велики књижевник, политичар, дисидент и зачетник вишестраначја у Србији након пола века Титове демократије кроз "Одбор за одбрану слободе мисли и изражавања", романом "Корени" представио је српско друштво крајем 19. века. Време владавине династије Обреновић; Краља Милана, конкретно.

Главни ликови романа су породица Катић; отац Аћим Катић, народни трибун и истакнути члан Радикалне странке. Потом његови синови, старији Ђорђе, трговац и зеленаш, и миљеник, млађи син Вукашин. Вукашин се школовао у Француској и отац полаже све наде у њега. Да га наследи у Радикалној странци.

И ту настаје заплет у роману, али и у телевизијској серији. Серија, иначе добро урађена, с врсним глумцима, овде чини и неке недопустиве грешке. Када се Жарко Лаушевић (игра Аћима Катића) згражава Вукашиновом вешћу да хоће да жени ћерку Адама Тошића! Није само Лаушевић згрожен. Збуњени су и гледаоци тв серије, вероватно и разочарани, а неки и љути, чак згрожени. Нормално би било да се Вукашин жени ћерком Адама Тошића. Да, можда би за већину гледалаца било нормално да се Вукашин жени Тошићевом ћерком. Не и за Аћима, односно Лаушевића. Јер, Аћим је радикал, а поменути Тошић је у серији либерал. То су биле две противничке странке у Србији 19.века. Међутим, у роману Тошић није либерал већ напредњак!

Поред Радикалне странке, у другој половини 19. века још су Либерална и Напредна странка чиниле политички живот Србије. Радикали су били велики противници Краља Милана, ови други, миљеници. Нарочито напредњаци.

Дешавало се да после промене власти у Србији странка која је дошла на власт, претходне је свирепо кажњавала. Премлаћивали су их, хапсили, осуђивали на робију. Било је и убистава. У неким општинама у унутрашњости, након пораза напредњака, радикалска власт је била немилосрдна према пораженим противницима. Тукли су их моткама, палили им куће, имало је и убијених, а већ јавно јахање истакнутих напредњака увесељавало је симпатизере нове власти!

Било како било, Ћосићев роман није требало скрнавити. Можда глумци и не памте сваки детаљ из књиге. Сценариста, напротив, мора да се држи основних чињеница. Ту нема уметничке слободе. Или је можда недостатак неких других слобода нагнао сценаристу да сам ствара "уметничку слободу?" Могуће да је сценарио исправно урађен? Нисам читао. Онда би то значило да је редитељ променио део сценарија; дакле напредњака претворио у либерала?

Може деловати да је све ово писаније непотребно замајавање. Да је све то неважна ситница. Није! Неким чудним околностима и данашњу политичку сцену Србије красе Радикална и Напредна странка. Додуше, ситуација се променила. Некада су напредњаци били мање бројни од радикала. Данас су напредњаци неупоредиво јачи од Радикалне странке, премда су се из ње испилили. Једина сличност оних и данашњих је у томе што су напредњаци остали повлашћени од власти. Боље речено, сада су напредњаци власт. И данашњи радикали никако нису омражени од напредњака колико су били они Николе Пашића. И Аћима Катића!

Лично, не верујем да је горе наведена замена Тошићеве страначке припадности случајна. Али не бих хтео да поверујем да неко данас може бити згрожен зато што му се син жени ћерком напредњака. Није могуће да би неупућени тв гледалац стварао у себи неке злонамерне асоцијације? Зато је требало избећи овакве грешке. Нисмо савршени, али треба тежити савршенству. Ако је, ипак, неко важан и утицајан на телевизији одлучио да искаже уметничку слободу и промени Ћосићеву мисао, можда због евентуалне нелагодности данашњим приликама, да не кажем страха, онда је то поражавајуће по српску демократију. Јер и да сви постанемо напредњаци у Србији, што засад још није случај, с оваквим резоновањем нема нама напретка. Напротив!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Радио Телевизија Србије Миодраг Тасић Добрица Ћосић РТС Корени
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима