Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зашто плаћам вртић

rss

20.03.2016. Миљана Јовановић-Насковић

Људи науче више у вртићу него на факултету. Зашто нам онда вртићи нису важни?

Аникин вртић

Моја прича почиње рођењем Анике. Може се рећи да пре него што сам добила своје дете нисам знала ни како да држим бебу. Било је то шокантно искуство: дојење, неспавање, грчеви, плач, повијање и уједно стремљење да моје дете из свог окружења упије што више доживљаја, сазнања и љубави. Када сад размислим то ми је и било најважније. У тим првим месецима па све до годину дана са мојом ћерком сам се играла као са живом лутком. Упалило је. Није расла под стакленим звоном, све јој је било доступно у нашој кућици. Својом упорношћу је постала самостална толико да је сама научила да хода без ичије помоћи.

Много научимо од деце па сам тако и ја научила нешто о одустајању: „Пре него што научи да хода, дете падне на хиљаде пута али не помисли ни једном: – Ово није за мене.-“

После годину дана сам се уморила од играња и пожелела да будем још неко, а не само мама. Тада смо одлучили да потражимо вртић.

Државни вртић се налази на 300 метара од наше куће у улици где живимо у Београду. Немамо никакву везу да би смо „упали“ незапослени са хонорарним пословима у државни вртић па крећемо да тражимо приватни. (Тада је само супруг радио, а плата је била пристојна.)

Прво сам претраживала интернет, тражила према локацији све вртиће до којих могу да стигнем једним превозом за максимално пола сата. Направила сам списак, посећивала сајтове и Facebook странице, селектовала по својим критеријумима и коначно направила ужи избор вртића. Звала сам телефоном и заказивала састанке са васпитачицама и директорима, гледала простор, услове и цену. Распон цена је био од 150 до 300 евра. Тада смо могли уз одрицања, да одвојимо највише до 150 евра за вртић.

Изабрали смо на крају један зато што је имао најсрдачније и најнепосредније васпитачице, и осећала се присност и домаћи дух више но у било ком другом вртићу који смо обишли. Радно време је било од 7 до 19 часова што нам је пружило слободу да сами изаберемо када бисмо доводили Анику у вртић. Са младом власницом смо се договорили да ћемо долазити од 11h до 17h, дакле шест сати и она нам је понудила цену од 100 евра. Домаћу храну је припремала власницина мајка. Аникин боравак је укључивао две ужине и ручак. Због локације у центру града иза Народног позоришта вртић је окупио децу различитих нација, што ми је било посебно занимљиво. Од додатних активности поред креативног рада ту су спортић, енглески, логопед, аикидо и обавезна дневна шетња у природи. Васпитачица Јаца се посебно везала за Анику и та љубав је била обострана. Необично сам јој захвална, зато што је моју бебу одгајалала истом љубављу као да је њена.

Е, тада сам схватила да све то, мора и треба да се плати. И плати и награди.

Није ми било тешко да прирпемим поклоне особама које су биле тако важна карика у васпитању мог детета, у њеном најважнијем развојном периоду. Нисам више испијала кафице у граду, него сам куповала књиге, слаткише и цвеће за Аникине васпитачице. Дете је са осмехом одлазило у вртић, а мени је због тога одвајање од ње падало лакше.

Већ је четири године тамо, а када буде предшколац поздравићемо се како доликује са другом кућом и њеним становницима, а онда ћемо потражити веће изазове и нова сазнања које може само Монтесори вртић, моје ново откриће, да пружи, па макар коштало и дупло.

Сада сам испуњена особа која са мужем попије јутарњу кафу у кревету, која спреми своје најмилије до 10h и испрати их на посао и у вртић. Затим испланира када ће радити, шта ће спремати за ручак и да ли ће читати књигу, гледати филм, изаћи у шетњу или отићи на јогу. Која своју мезимицу узме из вртића у пет и води је кући где ће моћи поново да јој се посвети. Или у позориште, или на клизање… Која планира викенде за породично дружење или путовање у Алексинац где нас чекају многи драги људи, баке, деке, татке, другари…

И вама бих драге маме пожелела исто:

1. Одаберите за дете најбоље окружење од понуђених где може да се развија и испуни све своје потенцијале.

2. Одрекните се задовољстава која коштају и научите да уживате у бесплатним.

3. Растеретите се бар на неколико сати дневно од мајчинских обавеза и посветите се себи и свом развоју да би сте могле у потпуности да се посветите свом детету када сте заједно.

4. Не жалите паре које дајете за вртић јер ће вам се у сваком тренутку живота то стоструко исплатити.

Поздравља вас Миљана, мама, новинар, интернет маркетинг менаџер…


# деца позориште радно време вртић монтесори приватни вртић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима