Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначка пољопривреда без будућности, експлоатација уљних шриљаца извесна

rss

07.04.2014. Бета, Алексинац.Нет

Министарка енергетике Владе Србије у оставци Зорана Михајловић изјавила је да ће експлоатација уљних шкриљаца код Алексинца бити реализована, и то издавањем концесије.

Алексиначка пољопривреда без будућности, експлоатација уљних шриљаца извесна

Стручњаци су сагласни да би експлоатација уљних шриљаца донела еколошку катастрофу. Корист од стотинак новоотворених радних места ишла би на штету хиљада пољопривредних произвођача.

 

Михајловић: Алексиначки Уљни шкриљци биће експлоатисани

"То је један од приоритета енергетског сектора у Србији. Чињеница је да та улагања директно утичу на привредни раст", рекла је Михајловићева за дневни лист Данас од понедељка.

Она је додала да ће и друге, већ започете инвестиције углавном бити реализоване по принципу давања концесија, као и стратешких и приватно-јавних партнерстава.

Према њеним речима, у наредних 10 година у области заштите животне средине планирају се инвестиције од 10 милијарди евра, док ће скрининг за поглавље 27 преговора са ЕУ, које се односи на екологију, почети у септембру.

 

Радичевић: Алексинац је пољопривредна општина

Подсећамо да је народни посланик Далибор Радичевић, у предизборној кампањи изјавио:

„Податак од 54% незапослених у Алексинцу је катастрофалан. За то није крива Српска напредна странка већ странке које су владале у Србији у време приватизације Алпоса, Фрада, Бетоњерке... Нама неће помоћи „Београд на води“, већ развој пољопривреде, пошто смо ми претежно пољопривредна општина“.

Одговор на питање да ли се планираним развојем пољопривреде одустало од експлоатације уљних шкриљаца, остао је без одговора.

 

Потенцијал Био горива

На пијачном тржишту тражена је роба из лесковачког и алексиначког краја, посебно паприке. Почетком екплоатације шкриљаца више нико не би тражио ову робу, а питање је колико би и успевало. План да се ради наводњавање земљишта би био узалудан.

Грађанство позива надлежне да искористе пољопривредни потенцијал, ураде мрежу наводњавања и енергетске потребе надокнаде производњом био дизела. Уколико знамо да би главни продукт шкриљаца било лож уље, које више и нема примену, еколошки и економски значај био горива добија на значају.

 

Коментара: 2


# Зорана Михајловић екологија Далибор Радичевић енергетика уљни шкриљци пољопривреда шкриљци Београд на води привредни раст експлоатација
@


 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима