Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Споменици за вечност

rss

26.08.2013. Миодраг Тасић

Балканско полуострво није велико по површини. Ни по броју становника није баш најнасељеније на земаљској кугли. Што се тиче животног стандарда балканских народа, боље и не залазити у ту област. Али, када је историја у питању, ствар стоји сасвим другачије. Није то само због чињенице да је на делу балканског полуострва настало све оно што називамо Западном цивилизацијом и културом. Нису Грци једини народ на Балкану који датира у далеку прошлост и који је свету подарио неслућена достигнућа.

Споменици за вечност

Поред Грка у старе народе спадају, на пример, Македонци. Не мислим на оне Македонце који су живели заједно с Хеленима, додуше мало подаље, на северу, и које су Хелени називали Варварима, све док их ови нису покорили и загосподарили и Хеленима, али и већином тада познатог света. Неки други Македонци, некада сматрани Словенима, а сада, ако им је веровати, потомцима оних Македонаца, и сходно томе својим врлим и славним прецима подижу импозантне споменике. Тријумфалне капије, велелепни кипови, фонтане, красе центар главног града БЈРМ. Оно „Б“ значи бивша. Бивша република гради највеће монументе у садашњости.

Ни Албанци нису за потцењивање. Не само по бројности, има их све више, по организацији, по трговини (бели прах, бело робље), већ и по древној историји и култури. Истина, нема писаних трагова да су Албанци потомци Илира. Ни раније, а ни данас, Албански народ не држи превише до писаних записа и докумената. Закон ћутања, вера-беса, Омерта и слична цивилизацијска достигнућа код Албанаца више су на цени. Међутим, ништа зато. Ако нема старих споменика културе, нема кипова давнашњих великих Албанских војсковођа и заслужних грађана, добри су и савременици. Извесни Клинтон, Мадлен Олбрајт, Хашим Тачи, терориста Јашари, такође заслужују споменичка обележја. Све до палих бораца „Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и шире!“

Хрвати као прастари ирански народ, са својом тисућљетњом културом, подарили су човечанству небројена цивилизацијска достигнућа. Нажалост, недовољно призната и позната у свету. Хрвати просто прећуткују своје највише домете, некако их склањају по страни, чисто им умањују вредност и величину. Како с Јасеновцем, Јадовном, дечјим концлогорима у Сиску, Козаром, па до савремених културних посленика у виду Туђмана, Готовине, Мерчепа, Шекса... Али, доћи ће све на своје место. Не сумњам да ће врло скоро осванути џиновски споменици у част Старчевића, Мила Будака, Павелића, Фрање Туђмана!

Ако је веровати босанским Муслиманима, сада Бошњацима, они су потомци Богумила. Ма шта то значило! Довољно је да нису потомци Срба или Хрвата преобраћених милом или силом у ислам. Богумилство има и добре стране. Прво, постоје споменици остали од Богумила. Такозвани Стећци. Дакле, нема потребе за грађењем нових. Што, иначе, не би ни било могуће. Нема писаних трагова ни у овом случају ко су били Богумили, како су изгледали, ко их је предводио, па се не зна ни коме би ти споменици били подизани. Исто тако, многе џамије, богомоље Бошњака, настале су на развалинама хришћанских цркава. Или су једноставно цркве претворене у џамије. Уз неоходну ситнију дораду. И овде је прагматизам надвладао емоције. Зашто и не би? Сви смо исти народ, па је небитно да ли се клањамо Алаху или Исусу у католичкој, односно православној цркви!

Као Србин скептичан сам на тврдње неких учених Срба да моји преци долазе из Индије! И да су на Балкану присутни хиљадама година! Више верујем у теорију да су српски корени распрострањени у свету. Многе моје земљаке и лично познајем иако живе на различитим континентима. Сумња потиче због помањкања писаних и материјалних доказа.(Вечито исти проблем). Једино стоји чврста и непоколебљива вера код заговорника сличних тврдњи. Опет, и оне споменике које су саградили неки ранији Срби, премда реално нису много стари, делују као да су антички . У горем су стању од, рецимо, грчких ископина. С друге стране данас нешто много и не градимо споменике. Имамо прече бриге. Али, ако потекне идеја да се неком савременом великану одужимо неким достојним монументалним обелиском, каменом или бронзаном фигуром, или чиме већ, предлажем да не чинимо такве бесмислице. Великани су подложни променама. Кога су до јуче величали, данас пљују по њему. Чине нешто и горе од пљувања. Зато, ако већ хоћемо да градимо споменик, у овој општој беспарици, додуше, код нас свакдашњој, онда да то буде споменик вечној особини српског народа. Нешто по чему ћемо бити упамћени и што ће остати занавек. Споменик српској глупости!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић

Коментара: 0


# Миодраг Тасић Хашим Тачи
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима