Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сириза II

rss

03.02.2015. Миодраг Тасић

Хтели ми то, или не, Сириза, односно Алексис Ципрас незаобилазна је тема је у Европи, самим тим и у Србији.

Сириза II

Иако Србија није још увек члан Европске уније, ипак смо, ваљда, Европа и без тога. Мислим, без уније која нема алтернативу. Али, стремимо и оној елитној Европи. Сваком даном у сваком погледу све више напредујемо. То јест, приближавамо се чланству. Додуше, онај председник Јункер рече да никога неће примати у Европску унију док траје његов мандат. Међутим, не треба очајавати. Првог дана по престанку Јункеровог председавања, 2019. ако се не варам, ми улазимо у толико жељену Европу!

Скептици тврде да би пријем Србије у ЕУ имао смисла колико и одлазак у четнике у пролеће '45. По њима Унија се распада. Британци ће организовати референдум о даљем чланству у ЕУ, на коме ће, по садашњем расположењу, вероватно победити опција за излазак Британије из уједињене Европе. Французи, ако на председничким изборима победи Марин ле Пен, такође напустају Унију. Исланд је дигао руке од те Европе. Па, што би се ми гурали тамо где нас не желе, да нас уцењују, понижавају?

Опет скрећемо с теме. Вратимо се ми Сиризи и Алексису Ципрасу. Просто плени Ципрасова скромност, природност, брзина деловања. Човек не ставља кравату, па то ти је. Сумњам да има паре и за Арманијева одела. Попут неких с других простора. Ето, смањио владу. Отпустио некакве саветнике а запослио чистачице. Помаже сиротињу. Подигао минималну плату на 750 евра у Грчкој. Као што је и обећао. Србија није пропала као Грчка, боље стоји по економији, али 750 евра просечан Србин може да види само у сновима. Ма, који просечан Србин! У Србији припадници средње класе, дакле лекари, инжењери, просветари раде за упола нижу плату од минималне грчке!

Ако је за утеху, веома брзо се приближавамо Грчкој у неким сегментима. Јавни дуг достиже 71 % друштвеног производа. Спољна задуженост расте невероватном брзином. Премда „Демократе“ нису више на власти. Скоро трећу годину. По броју бескућника, оних који не могу да плате струју, да купе храну, броју просјака на улицама, не би требало да се разликујемо од братске грчке државе. Разликујемо се у нечему другоме!

Нова грчка власт неће да штеди. Претходна је штедела. Ти претходни су имали саветнике које има и Србија. ММФ, Светска банка, Европска банка, раноразни експерти и добронамерни човекољуби. Како је прошао грчки народ, видели смо. Само, то не важи за нас. Ми имамо другачију визију, боља решења. Ми ћемо и даље да штедимо. На платама, пензијама, социјалним давањима, на улагању у пољопривреду, индустрију, школство, здравство, на екологији...

Ципрас и министар Варуфакис имају другачија решења. Одлучили да престану са штедњом. Како да се развија држава ако се штеди? Бољитак долази с потрошњом. Неће ни да продају луке у Солуну и Пиреју. Колико би новца добили продајом тих великих пристаништа? Неки други продају све што могу. А мало тога је преостало да се отуђи. Шта после? Кад се прода и то мало што вреди и кад се проћерда та сића?

Највише ми импонује патриотизам Ципраса и компаније. Нису се устручавали да се супротставе увођењу нових санкција Европске уније Русији. Има много стабилнијих држава у тој фамозној Унији, и далеко моћнијих, које слично мисле као Грци, и који би укинули санкције Русији, али немају храбрости. Грци смеју. Или одважна изјава да су немачки капиталисти, подржани немачком политиком, радили на уништењу грчке привреде и њеном презадужењу. Па тражење ратне одштете од Немачке за почињене злочине у току Другог светског рата!

Можда би могли нешто да научимо? Немци су српском народу нанели много више штете него Грцима. У оба светска рата, па у распаду Југославије, у бомбардовању ' 99. У тој агресији, која се све више еуфемистички назива Нато интервенцијом, Немачка је прекршила и свој устав, пошто јој је било забрањено да икада више учествује с војском ван простора Немачке. Да не заборавимо сто стреељаних Срба за једног убијеног Немца. Међу стрељаним Србима били су и гимназијалци од петнаест година. Не би било на одмет понекад подсетити Немачке политичаре на ове чињенице. То кад нас саветују, условљавају, уцењују...

Могла би Србија да тужбом пред међународним судовима тражи ратну одштету од Хрватске. Независна држава хрватска је починила монструозне злочине према српском народу, какве ни Монголи Џингис – кана нису могли смислити. Стотине хиљаде Срба је поклано, рашчеречено, живо спаљено. Имовина уништена и опљачкана. Само „пацовским“ каналима, уз помоћ Католичке цркве, усташе су изнеле злато и драгоцености у власништву Срба и Јевреја у данашњој вредности од десет милијарди долара. То су установили агенти америчког ФБИ-аја! НДХ је била хрватска држава и зашто би садашњој хрватској држави била опроштена злодела и материјална штета коју су направили њени ранији држављани?

Потребно је учити од бољих од себе. Не треба се једити ако је неко лепши, паметнији, ако је популарнији. Није упутно показивати осећања ни када си обичан грађанин. А, тек политичар. Никоме није суђено вечно да буде шампион популарности, да спроводи најхрабрије реформе и политичке одлуке, да доноси свакда најмудрија решења, да уноси просперитет, да доводи инвеститоре, итд.  Довољно је следити успешне. Не  измишљати рупу у саксији. Ако ти је до штедње, штеди на државним аутомобилима. Као што чини нова грчка влада. Министар Варуфакис чак долази сопственим мопедом на посао. Не узимај кредите које нећеш моћи да вратиш. Не продај државно као да је Алајбегова слама. Није ти дедовина. Ако ниси сигуран у себе, послушај пријатеља. Ми Срби немамо много пријатеља. Грци спадају у ретке и искрене. Ако се Србин игде у свету осећа добродошлим и пожељним гостом, онда је то најпре у Грчкој. Сумњам да би некоме од наших пала круна с главе ако приупита грчке економисте за савет. Још мање сумњам да би га грчки стручњаци обманули и навели на погрешан потез!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић НАТО аутомобил Грчка Хрватска ЕУ Немачка ММФ Сириза Алексис Ципрас Јанис Варуфакис Светска банка
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима