Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Грчко НЕ!

rss

06.07.2015. Миодраг Тасић

И нашли се патриотски политичари у виду Ципраса и Сиризе да се одупру, најзад. И не само они. Грчки народ је један достојанствен народ.

Грчко НЕ!

Срби су некада с поносом истицали да су изговарали судбоносно НЕ! Рецимо, 1914. аустроугарском ултиматуму. Додуше, на овај срамни ултиматум, који је задирао у суверенитет мале Србије, српски политичари оног доба, који су уз то били и државници, покушали су некако у увијеној форми, благо да се одупру понижењу, а опет да избегну рат. Као што знамо, није упалило. Био је рат, десило се велико пострадање српског народа, пример да је у том рату изгубљено 59% мушког становништва у најпродуктивнијим годинама; између 15. и 59.- те. Такав губитак никада више није надокнађен.

1941. поново смо рекли одлучно НЕ. Овог пута Хитлеру и то потпуно погрешно. По споразуму између тадашње Југославије и сила Тројног пакта, Немачка, Италија и Јапан, требало је немачким трупама дозволити само да прођу југословенским путевима. Хитлер баш и није био човек коме се без поговора могло веровати. Сигурно је планирао у будућности, кад рашчисти са Стаљином, да нападне Југославију. Но, било је важно не изазивати највећу и најстрашнију војну силу света, онда. Силу која је пре тога прегазила једну моћну Француску за два месеца!

Колико је паметан народ који свесно иде у пропаст? Народ који се поводи за плаћеним авантуристима у лику неколико генерала пучиста и који следи британске интересе да се отвори други фронт у Европи. Како би Британија била мало растерећена од немачких ваздушних напада? То су исти они Британци, наши осведочени пријатељи. Черчил је финансирао пуч у Београду и говорио да су Срби спасили своју душу. После их је свесно препустио комунистима уз образложење да он неће живети у Србији. Иначе, Британија нам је увек чинила добро. Све до данашњих дана и до резолуције о Сребреници. Толико су нам добро радили и мислили да се Николи Пашићу приписују речи „учићу и праунуке да мрзе Енглезе!“

1948. смо још једном рекли одлучно НЕ! Сада Стаљину. На срећу, Совјетски Савез није извршио војну интервенцију. Попут неких каснијих интервенција у Мађарској, Чехословачкој, Авганистану... Какав смо ми народ, да су Совјети напали, највише би Срба страдало. Хрвати и Словенци би се приклонили јачем, као и увек, и били би највећи Стаљинисти.

Изгледа да је Србима кроз историју отупео отпорашки дух. Или је неки ОТПОР у међувремену искомпромитовао саму идеју отпора. Тек, данас одлучно НЕ светским лихварима, зеленашима и агресивним и бахатим квази полтичарима изговарају неки други; Грци, Мађари, латиноамеричке земље. Ево, Грци одбацили диктат ММФ-а, Европске комисије, Европске банке. Неће да штеде и да враћају ненормалне камате. Од штедње ништа им боље није. И даље су дужни као и на почетку. Али сада имају 50% незапослених, пад стандарда од 25%, безнађе, очај, беду. И њих белосветски зеленаши терају да штеде. Ваљда док не поцркају.

Немачка је најбучнија у тражењу штедње. Траже и да Грци врате све што дугују. Без обзира како је тај дуг настао. У исто време сами нису морали да враћају своје дугове. Немачка је након Другог светског рата добила велике зајмове за обнову земље. Чак је и тада јако бедна Грчка давала зајам Немачкој. 1953. године 60% тих зајмова је опроштено Немачкој. Избрисано. Али, што важи за Немачку, не важи за Грчку.

И нашли се патриотски политичари у виду Ципраса и Сиризе да се одупру, најзад. И не само они. Грчки народ је један достојанствен народ. Творац демократије. Онакве какву је ми познајемо. То је систем у коме се народ пита. У коме народ одлучује о најважнијим питањима. На пример, референдум о томе треба ли штедети по сваку цену, враћати кредите до нестанка и слично. Камо среће да се и неки други политичари, у другим земљама, који нису државници, поведу за грчким примером. Па да питају свој народ на референдуму хоће ли у Нато пакт, у Европску унију, хоће ли да препусти део своје територије осведоченим непријатељима. Иначе, та територија и даље слови као колевка нације!

Хоће ли једном да се макар мимиком покаже да нисмо срећни на сваки захтев Ангеле Меркел, Бајдена или тамо неке Маје Коцијанчић. А не да им се удворички смешимо и климамо главом. Зато се треба радовати грчком не. Ко зна, можда је понос, достојанство и отпор Грка заразан? Можда се и прошири? Зато треба пожелети сваки успех Грцима и Ципрасу. Многе невоље су им на путу. Многи ће покушати да их смрве. Они осветољубиви, немилосрдни, сада тешко увређени. Надајмо се да ће Грчка све издржати. А да су били у праву само препоруке најпознатијих економиста у свету који су пре грчког референдума управо саветовали не. Џон Штиглиц, Џефри Сакс, Пол Кругман, Тома Пикети, све нобеловци и неприкосновени светски економски стручњаци управо су то саветовали Грцима. Па да видимо неке вајне економске експерте, који на несрећу кроје економију неких других земаља, да оспоре ове величине!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић НАТО Грчка Сириза Алексис Ципрас референдум
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима