Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Марије Илић: Седмица (7)

rss

22.07.2021. Марија Илић

Иза седам мора, седам гора, седам планина, седам језера, седам река и седам долина, седам градова и седам села, живела је једна аждаја. Пробуди се она једног јутра и помисли:“ Аух човече...где ја живим?!?“

Колумна Марије Илић: Седмица (7)

Јесте ли некада размишљали о магичном броју 7? Сигурно је да се бар једном свако од вас надао чувеној седмици на лото-у (чак и кад није одиграо комбинацију). Чак и у бајкама, број 7 има посебан третман. Седам је патуљака у друштву са Снежаном. Седам је непослушних јарића и само један вук. Једним ударцем храбри кројач убија 7 мува. Мачак у чизмама прелази 7 миља једним кораком.  Бред Пит је провео 7 година на Тибету. Чак је и Бог створио свет за 7 дана и уредио да недеља има 7 дана. Седам је и смртних грехова. Разбијено огледало доноси 7 година несреће. У седмој години живота деца полазе у школу.

Седам година група васпитачица чека да им се призна коефицијент у складу са VII1 степеном стечене стручне спреме. За то време прошло је 7 пута 365 дана. Почињено је свих 7 смртних грехова (више пута нажалост). За то време испричале су те васпитачице бајке о Вуку и 7 јарића и Снежани и 7 патуљака деци из 7 генерација. Деца која су рођена пре 7 година уписала су се у школу. Да су васпитачице играле лото редовно, можда би добиле и ту чувену седмицу.

Сваког од 7 дана, минимум 7 пута дневно (а често и ноћу), свих ових 7 година питају се: „Аух човече...где ми то живимо?!?“ А знају. Живе у Алексинцу где су непожељне јер су завршиле специјалистичке студије, где поштено раде иако нису поштено плаћене.

Сваког месеца, те исте васпитачице су на губитку у износу од 10.120,00 динара (у односу на колеге којима је по истом основу признат коефицијент). За те паре може се купити брдо 7days кроасана или хлеба са 7 кора или отићи до Рима који почива на 7 брежуљака.

Небројено пута су се обраћале свима за ових 7 година на 7 различитих адреса, молећи за оно што им по закону припада. Речено им је „да их је много, да их нико није терао да заврше, коме је признато признато је и да се нема пара“. Васпитачица је 15. Недељиво са 7. Има остатак.

Ако постоји 7 светских чуда, овај преседан је осмо. За њега је ретко ко чуо, јер како један човек рече снисходљиво: „Мислиш да некога занимају неке тамо васпитачице?“ Мислим. Већ су прошле 7 кругова пакла. Она последња два нек бар буду уз публику.

Требало вам је 7 минута да прочитате ову причу? Требало би ми минимум 7 страница да вам је у потпуности објасним. Али, нека стане све у 7 речи: Седам пута мерено, једном се мора пресећи.

 


# Алексинац васпитач Марија Илић коефицијент
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима