Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осврт: Неправда, неправда...

rss

10.10.2016. Миодраг Тасић

Још се многи сећају чувеног „Калимера“, јунака некада омиљеног цртаног филма. Мало пиленце стално је кукало : Неправда, неправда...! Тако се данас осећају и многи грађани ове земље. Мислим на оне с пилећим мозгом!

Осврт: Неправда, неправда...

Србија је на путу за Европу. Под Европом се подразумева Европска унија. Иначе, географски смо свакако у Европи. Историјски, исто тако. Ми смо били цивилизација у време када су неки сада угледни чланови европског вишег друштва били дивљаци. Но, ништа то не вреди. Колевка Западне цивилизације настала је у античкој Грчкој, па опет данас потомци те старе културе бивају понижавани, уцењивани и пљачкани од потомака некадашњих вандала и разбојника!

Шта се променило током векова? Изгледа врло мало. Најмање када је морал у питању. И даље владају најјачи, најкрволочнији, бескруполозни и подли. Уцењују слабије од себе, намећу им своја правила понашања, пљачкају и пустоше. Додуше, не више огњем и мачем. То време је изминуло. Данас ти упропасте привреду, задуже те кредитима које никада не можеш вратити, наметну ти њихове законе и норме. Као прицип слободне трговине, либерално тржиште, слободно кретање капитала...

Е, баш такво друштво оличено је у фамозној Европској унији, која нема алтернативу! Јер производња млека, меса, пшенице у ЕУ подржана је од стране државе. Немачки фармер добија субвенције које српски сељак може само да сања. Не само због сиромаштва српске државе, већ и због урођеног презира државе према том слоју друштва, због непостојања дугорочне националне стратегије, лоповлука бирократије која ће увек наћи начина да закине оно мало подстицаја и да загорча сељаку живот.

Ништа боља ситуација није ни у другим привредним гранама. У индустрији, грађевинарству, угоститељству и туризму. И наравно да ће домаћи производи бити мање конкурентни од увозних. И сада када ти наметну слободну трговину без царина, када су ти уништили банкарски сектор, када су отворили стране продајне центре на твом тлу, чије ћеш производе куповати у трговинама? Дугорочно све то доводи мале и нејаке у стање вечитог дужника, а што с друге стране значи извор јефтине и обесправљене радне снаге, увозника прљаве технологије, купца животних намирница последње класе, углавном на бази генетски модификоване хране! Ко још сумња у такав сценарио нека погледа друштвену збиљу у Бугарској, Грчкој, Португалији, у већем делу Италије. И то је део Европске уније!

Шта је тек са онима који су на путу за чланство у ЕУ? Њих додатно уцењују и понижавају. Читај Србија. Од Србије се захтева да преговара с доказаним ратним злочинцем, да чини уступке територијалне, политичке и финансијске, да се отуђи од вековних пријатеља и савезника а исто таквим вековним непријатељима да се приклони и поклони. Све зарад имагинарног пута ка ЕУ. Која и сама стоји на стакленим ногама и привлачна је толико да су Исланд и Швајцарска напустили сваку помисао да једног дана приступе тамо, а Британија се ишчланила из тог промашеног пројекта!

Међутим, Србија, Монтенегро, Турска, Албанија, такозвано Косово, на путу су ка Унији. Србији предстоји отварање неких поглавља уз одређене услове. Последњи моментално је да се Србија одрекне целокупне имовине на Косову (плус Метохија) и да све то поклони Тачију и компанији. Чини се да на томе посебно инсистирају немачки „пријатељи“ и нама наклоњена канцеларка Ангела Меркел! Или смо погрешно мислили да су нам они пријатељи? У сваком слиучају незнање штети, - Ignorantia nocet, рекли би Латини, старе варалице! Елем, ако хоћеш отварање поглавља, одрекни се имовине у корист Тачија и демократског косовског друштва. А до приступа Европској унији шта ли ће све тражити од нас?

Надам се да нећемо прихватити ултиматум. Наше је прече од тамо неког европског. Ново Брдо је био богати град кад за Берлин нико није знао да постоји. Немачки и швајцарски рудари су Србима копали руду а ритери ратовали за новац код српских великаша. Сад што су Вандали и Алемани из Берлина и шире освајали Европу, а Ново Брдо и остале српске крајеве затирали дивљи Азијати и вандали с југа континента, друга је ствар!

Уздам се у мудро српско руководство. Неће ни нашим душманима горети до зоре. Ангела губи изборе у Немачкој један за другим. У поменутом Берлину доживела фијаско. А ми? У Белој Паланци водећа странка однела апсолутну победу. Кад су могли у Паланци, победиће неправедну Европу, победиће „америчку међународну заједницу!“

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић ЕУ Калимеро
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима