Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Премијера етно мјузикла "Ивкова слава"

rss

03.10.2012. Извор: Алексиначке новости

Етно мјузикл "Ивкова слава", за који је Сремчев текст адаптирао нишки глумац Боки Димитријевић у сарадњи са редитељем Дуком Јовановићем, а песме аранжирао магистар Јовица Гавриловић, већ је изведен на неколико гостовања.

Премијера етно мјузикла

Глумци Алексиначког аматерског позоришта извешће, у понедељак 8. октобра, своју пету премијеру. Према досадашњим реакцијама публике ово ће бити наша најигранија и најтраженија предтава, каже редитељ Дука Јовановић.

Иначе, свих 18 песама, које ансамбл представе свира и пева уживо на сцени, аранжирано је према оригиналним записима из нишке Народне библиотеке и практично су у потпуности урађене у духу времена када су уз њих уживали јунаци Стевана Сремца.

- Према анализи записа из 19. века може се тачно одредити коју је песму највише волео и наручивао сваки лик из "Ивкове славе". Упели смо да издвојимо и песме које је Сремац посебно волео да чује и сам пева - истиче Дука Јовановић, који и игра у представи, овог пута лик председника општине.

Чувену четворку "Ивкове славе" играју Виобран Голубовић (Калча), Бобан Тодоровић (Курјак), Саша Станковић (Смук) и Алекса Токић (Неко), док ће у улози газда Ивка алексиначка публика моћи да види Бату Марковића.

Женске ликове у представи играју Зорица Стевановић (Сика) и Нинушка Стојановић (Мариола), док је за музички део представе задужен вокално-инструментални квинтет који чине Анђела Голубовић, Милица Милосављевић, Миљан Стојковић, Далибор Миливојевић и Миле Брзаковић.

Иначе, Алексиначко аматерско позориште је основано као удружење грађана у култури октобра 2009. године, а за мање од три године постојања ансамбл је одиграо 4 премијере.

До сада је ансамбл укупно одиграо 75 представа (15 у Алексинцу и 60 на гостовањима у 29 српских градова).

Представе Алексиначког аматерског позоришта 6 пута су се нашле на званичном репертоару професионлних позоришта, али су игране и на сценама сеоских домова културе.

Досадашњим представама присуствовало је више од 11.000 гледалаца, а урађено је укупно 58 ТВ и 19 радијских прилога и емисија, емитованих на 22 електронска медија, док је објављено 11 новинских репортажа или чланака везаних за рад Алексиначког аматерског позоришта.

Представа ААП „Живот у тесним ципелама“ је једина аматерска представа икада изведена у Србији о којој је емитован прилог у специјализованој емисији „Читање позоришта“ на РТС-у, а аутори емисије су премијеру у фабрици филтера „ФРАД“ прогласили за маркетиншки потез године (2011.) у свету српског позоришта.

Позориште је до сада освојило 17 награда на фестивалима аматера, а две представе ("Мрешћење шарана" и "Живот у тесним ципелама") су проглашене за најбоље аматерске представе Јужне Србије (2010. и 2012.), док је представа "Народни посланик" освојила друго место 2011. године.


Коментара: 0


# позориште фестивал Анђела Голубовић Алекса Токић Зорица Стевановић Виобран Голубовић аматерско позориште Јовица Гавриловић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима