Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Није као што изгледа!

rss

19.08.2019. Миодраг Тасић

Опречна су мишљења о квалитету живота у „младим балканским демократијама“. Најпре су подељене тврдње колико уопште има демократије у новонасталим државама. Па онда стандард грађана, економске (не)прилике, углед државе, слободе, поштовање основних грађанских вредности, корупција, криминал, несигурност, нефункционисање државних институција, све до тога да ли неко више жели да живи у овим бастионима демократије и људских права!

Фото: архива

Стање је углавном свуда исто. Једна страна хвали постојећи систем и велича га у небеса. Немају никакве замерке и још се чуде како неко може бити незадовољан стањем у држави. Разуме се да ови што величају и хвале заправо држе све полуге власти. С друге стране, они који су изгубили власт, или они који је се још нису домогли, не налазе ништа добро у друштву и склони су да негирају сваку вредност владајућој елити. Тако је то од независне Хрватске, преко Босне из три дела, Србије из свих делова, Северне али и сваке друге Македоније, све тамо до Монтенегра. О „Косову“ не треба трошити речи. То већ није вредно пажње, осим ако би се светске полиције, ЦИА, ДЕА, Мосад и слични збиља заинтересовали за чедо западне цивилизације!

Мене мање интересују бивша браћа. Шта се тамо дешава, није ме брига. Једино у случају када раде и делају против мог народа и државе. А то чине свакодневно! Али, вратимо се тамо где живимо. У Србији постоје отприлике две непомирљиве крајности. Једна која иде напред, брже и боље у светлу будућност, читај евро-атлантске интеграције. Ма шта то значило. Они граде, запошљавају, доводе стране инвеститоре, једном речју, благостање. Ту и тамо не иде баш све по лоју. Изузев Косова (и Метохије). Деси се и нека фалинка у том наглом кретању ка светлој будућности. Испуца тек постављени асфалт на управо завршеном аутопуту. Отвори се нови погон, и након гашења камера, погон полако али сигурно буја у корову. Расту плате и пензије, само што народ то не опажа. И томе слично.

На другој страни су они који одбацују и негирају сваку вредност првима. Опозиција српској власти. Бројна, разнолика, од свих фела, по некима састављена с коца и конопца, једино што их повезује је непризнавање и неуважавање српске власти. Нарочито су огорчени на првог у хијерархији власти. Не мислимо на особу која по уставу и законом има највишу власт у земљи. Нисмо ми Немачка па да канцелар(ка) поседује највећу полугу извршне власти. А скупштина (Бундестаг) највишу законодавну власт. У Србији се зна ко коси, а ко воду носи. Још је „друг“ Тито говорио да се судије не морају држати закона као пијан плота. Па ако судије не морају да поштују закон, што би политичари морали?

Истина је као и увек негде у средини. Нити је све потаман, али није баш све ни за бацање. Тачно је да по најновијим истраживањима 64% младих у Србији намерава да се исели трајно из земље! Чак 81% тих младих не верује ни једном српском политичару. Помало забрињавајући подаци. Исто тако треба напоменути да се скоро нико од старијих изнад 65 година живота не намерава селити из Србије. А већина те популације и те како верује једном српском политичару. Ови подаци пак уносе оптимизам. Економија иде узлазном линијом, но делује споро. Много су нас упропастили прошли, па брже и не може. Ипак, јавило се светло у тунелу. Срећом да није воз! Можда нам се срећа осмехнула, а да тога нисмо ни свесни. Управо је Јинглук Шинаватра добила српско држављанство. За мање упућене Јинглук је бивша премијерка Тајланда. Додуше осуђена на затвор због криминала. Вероватно неправедно. Е, сада нас и Тајланд повезује покрет несврстаних. И Јинглук Шинаватра! Бивша тајландска премијерка је напрасно постала Српкиња због националног српског интереса. Као што је Таксин Шинаватра, такође бивши тајландски премијер, и брат Јинглук, и такође на Тајланду осуђен због криминала, због националног интереса Црне Горе добио црногорско држављанство. И пре него што ће његова сестра добити пасош Црногорцима братске Србије!

Не могу да судим који је интерес моје државе да дели држављанства (бело)светским  политичарима у изгнанству. Има мудријих од мене који то боље разумеју. Али, усудио бих се да предложим могућност велике економске зараде. Решење за све наше економске проблеме. Србију и тако походе десетине хиљада, ако не и стотине, миграната из Африке и Азије. Сви би они да се докопају западне Европе. Немачке, Шведске, Норвешке, Швајцарске... Али то све теже бива. Европљани се оградили бодљикавом жицом. Полиција немилосрдно туче убоге Ирачане, Сиријце, Иранце, Пакистанце. И враћа их на полазни положај. У нашем случају у Србију. И шта сада да чини јадни млађани мушки мигрант, који је од куће понео тричавих тридесетак хиљада евра за пут до обећане Немачке? Успут га пљачкали шверцери, граничари, полиција, кафеџије, радници на бензинским пумпама. И са последњих десет хиљадарки у еврима некако из Србије стигао до Хрватске или Словеније, кад тамо „даље нећеш моћи!“ Марш, назад!

Ту је шанса Србије. Сваком мигранту треба дати српски пасош. Десет хиљада евра по комаду. Са српским пасошем може се легално путовати у већину европских држава. И ту би обе стране биле на добитку. Мигранти би смањили трошкове илегалног преласка из Србије даље према северу Европе. А Србија по свакој путној исправи заради десет хиљадарки. Мало ли је? Милион таквих – десет милијарди евра. Два милиона усрећених миграната, и српски спољни дуг је отплаћен. Ако налети нека крупнија зверка у међувремену, попут Шинаватре, државни буџет ће бити у рекордном плусу!

Коментара: 0


# Србија Миодраг Тасић Тајланд Јинглук Шинаватра
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима