Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Мућке

rss

03.04.2019. Миодраг Тасић

Неким чудним случајем на једној овдашњој телевизији с националном фреквенцијом управо се репризира чувена енглеска серија „Мућке“.

Колумна Миодрага Тасића: Мућке

 Да појаснимо зашто би то некоме звучало чудно? Славна породица Тротер, Дерек, Родни и дека, ленштине, преваранти, лажови, самохвалисавци, умишљене величине, нарочито старији брат, Дерек Дел Бој Тротер, једном речју људи спремни на све само да би дошли до успеха и да једном постану милионери, свако вече увесељава бројну српску тв публику. Ова серија је иначе проглашена за најбољу у историји британске телевизије. И шта ту може некоме засметати?

Чини се да Срби воле управо ликове попут Дел Боја. Можда је то оно „сличан се сличном радује“? Similis simili gaudet – рекли би мудри Латини, старе варалице. Недавно је на такозваном јавном сервису била репризирана и серија „Бела лађа“. И у тој серији, овог пута нашој, главни лик је такође један негативац. Срећко Шојић се човек зове. Кроз Шојића може се препознати узор у лику Дел Боја, само што је Шојић надвисио и свог идола. И док старији Тротер продаје фалсификовану робу на улици, најчешће крадену, бави се ситним преварама, не плаћа порез, поткрада државу, и непрекидно машта да једном постане милионер (у британским фунтама), дотле је Срећко Шојић све то већ давно остварио. Једина разлика  у чињеници да је Шојић милионер у еврима и доларима. И баш се ови ликови допадају доконим српским телевизијским занесењацима!

Присталице завере сматрају да ништа није случајно. Све је вероватније да ће доћи до ванредних избора у Србији. Додуше, нема неког нарочитог разлога за изборе. Али, није било ни претходног пута када су, исто тако, били расписани ванредни избори. Но, то није ни важно. Држава добро стоји. Буџет стабилан. Пара на претек. Сви радосни, весели, пуни елана... Расте стандард. Пензије, плате, социјална примања на европском нивоу. Мислимо на нивоу оне Европе коју остатак Европе еуфемистички назива „Западним Балканом.“ И баш сада у јеку отварања нових фабрика, полагања камена темељаца, довршавања саобраћајних магистрала, поправљања брзих пруга на којима свакодневно испадају вагони, јачања одбрамбене моћи, с посебним акцентом на војску, појачане дипломатске активности државе и општег напретка у евроинтеграцијама, читај отварање поглавља, неко пропагира нераднике, лезилебовиће и демагоге!

Шта очекивати од младог човека, који дању спава до касно поподне,  одгледа „Мућке“ и „Белу лађу“, пре него што око поноћи изађе у провод, како ће се такав скори стуб друштва и узданица породице и државе опходити према стварности која га окружује? Никако! Он је потпуно незаинтересован за фабрику којка се управо отвара у комшилуку. Неће тај да ради у фабрици. Као што неће ни у пољу. Рецимо бивши ПКБ. Могу Арапи да му плаћају и триста евра плате да би орао њиве и ливаде у београдском атару. Оно што су купили од државе Србије. Неће млађани јуноша нити да оре нити да копа. Он се поистоветио с Дел Бојем и Срећком Шојићем! Е, ту је управо трагедија нашег друштва. Путем поменутих серија квари се омладина. За омладину је страшно. За старије није проблем. Они су већ довољно искварени.

Да ли неко од уредника телевизија које пустају сличне серије ради то намерно? Да ли је у питању саботажа? Кочничари напретка, прогреса и светле будућности подмећу клипове у точкове развоја друштва. Звучи познато, премда мало изанђало. Зар нам треба продавац магле, илузија и преварант (мисли се на Дел Боја и Срећка Шојића) уместо Алије Сиротановића? Не треба измишљати рупу на саксији. Довољно је вратити се обичајима и пракси из старих добрих времена. Некада се знало ко су јунаци нашег доба. Радници, сељаци и поштена интелигенција. Мирко и Славко. Прле и Тихи. Партизани! Нарочито Бата Живојиновић и Љубиша Самарџић. Колико су само Немаца њих двојица побили! Пропагирајмо слетове, радне акције, ударнике. Ако треба и штафету младости да обновимо. На таквим вредностима се васпитава омладина. У противном, остану ли ликови поменутих Тротера, Шојића, стрип „Алан Форд“ и сличне негативне појаве, једног лепог дана, а можда и раније може се десити да такви ликови овладају српским друштвом. После може бити касно!


# буџет Миодраг Тасић саобраћај телевизија мућке
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима