Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Вакцина по вакцину, победићемо корону!

rss

31.01.2021.

Макар у последњих осам-девет година Србија предњачи у региону, Европи, а и шире. Најпре је ту невиђени (буквално) привредни раст! И онај фамозни БДП! Раст плата и пензија, повећана запосленост грађана, инвестиције, нове фабрике...

Фото: Steven Cornfield / Unsplash

Затим, изградња саобраћајница. Први пут у историји Србије. Дабоме, и ту предњачимо. Нико нема толико коридора, ауто-путева, макадама, друмова... Све до остатака римских путева, односно османлијских ћуприја. И што је још чудније, свака новоизграђена саобраћајница или мост добију патину турске, односно римске оставштине. Изгледају скоро исто! Али, ни српско наслеђе није у другом плану. Многи наши путеви личе на друмове које је преорао Марко Краљевић!

Тренутно је борба против короне приоритет. И ту смо, наравно, при врху, ако не и најбољи на свету. Сада, да ли баш трећи, четврти, ускоро други по броју вакцинисаних, излечених од короне, по улагањима у здравство, није важно. Ко ће то проверавати? Верујемо на реч! Свакако је ситуација боља него раније. Иначе, не би наше власти укинуле обавезан негативан тест на корону за грађане Албаније, Северне Македоније, Бугарске и Црне Горе за улазак у Србију. Дакле, становници нама суседних и прилично пријатељских држава, чланица славног малог Шенгена, несметано могу да уђу на нашу територију. Није им потребна потврда да нису заражени. Слутим да нису, јер озбиљна држава попут Србије не би дозволила да неко заражен донесе вирус српским грађанима. Треба поздравити хумани, филантропски гест наше демократски изабране власти на слободним парламентарним изборима!

Поготову је ова одлука за поштовање када знамо да наши грађани, који су се затекли у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, приликом уласка у Србију морају имати негативан тест или да буду у карантину десет дана, ако се нису тестирали. Могу и у Србији да ураде тестирање, о свом трошку, и ако су негативни (пожељно је да сви они буду негативни, и тако се изједначе с представницима изабране власти) могу да се крећу широм Србије. Маскирани, у рукавицама и на дебелој дистанци од других! У потпуности је дошла до изражаја широкогрудост носиоца извршне власти у милој нам отаџбини. Лакше ће ући туриста из Албаније или Косова (Метохије, такође) од српског држављанина који је зарадио неку цркавицу у каквом немачком ресторану или грађевини, и који жуди да ту цркавицу подели с укућанима што га месецима жељно ишчекују! Да плате заостале рачуне за струју, утрошену воду, да подмире вересију у оближњој трговини и врате позајмице. Ако ишта преостане од гастарбајтерске зараде треба купити уџбеник детету за бесплатно школовање, то јест, лекове за болесне родитеље што му је преписало бесплатно здравство!

Но, вратимо се вакцинама. Држава Србија је набавила милионе вакцина против короне. Руских, америчких, кинеских... Свако може да изабере коју вакцину жели да прими. По неким стидљивим анкетама уочено је да би 87% оних који би се вакцинисали, прихватили би руску вакцину. Међутим, руских вакцина је мало. Недовољно за све заинтересоване. Па, када нема руског Спутњика V, добре су и остале. Дај шта даш. Стручњаци из Кризног штаба нас уверавају да су све вакцине добре и да је свеједно коју ћете примити. Дали су и лични пример. Први су се вакцинисали. Неки америчком, други кинеском, а понеко је примио и руску вакцину. Један се јавно вакцинисао пред камерама у десно раме. Неколико дана касније, опет на телевизији, показивао је лево раме! Није имао нежељене ефекте на левом рамену од вакцине!

И по питању вакцина Србија је изнова показала човекољубље. Председник Србије је даривао осам хиљада вакцина северној Македонији. Истина, хтео је да их поклони, али је премијер суседне државе инсистирао да их плати. Изгледа да у Северној Македонији премијер има већа овлашћења од њиховог председника. И овај хумани премијер, исто легитимно и на слободним изборима изабран, такође је честит и поносан човек. Захвалан је на помоћи, али неће поклон. Има човек достојанство!

Искрено се надам да ће и грађани Србије показати достојанство у месецима пред нама. Наш председник је још једном обећао помоћ становништву и привреди. Сваки пунолетни грађанин добиће 60 евра помоћи, а пензионери сто десет! У две рате по 30 евра! Надам се да ће ове паре бити потрошене у Србији. На храну, одећу, обућу, провод... Да буду потрошене код нас. Таквом потрошњом поспешује се индустрија, угоститељство, саобраћај. Не би ваљало да тај новац буде утрошен у иностранству. Да помажемо јаче и моћније од себе. Мада, можда би се могло избећи да баш сви добију поменути новац. Рецимо они што су накуповали фабрике, хотеле, пољопривредна добра и комбинате у ово мутно време транзиције и приватизације. Или посланици у Скупштини Србије. Нису им лоша примања, а од недавно су и увећана. Као и министарске плате. Исто тако могли би ускратити 60 евра државне помоћи члановима управног одбора Нафтне индустрије Србије. Једна чланица тог одбора месечно добија 7.000 евра за свој допринос раду нафтне индустрије. Не би била претерано ускраћена за тричавих 60 евра. Да се ја питам не бих доделио ту помоћ ни члановима Српске академије наука и уметности. Ни њихова месечна примања нису скромна, а мање су познати по свом научном и уметничком доприносу, колико по изјавама најмудријег међу њима. Онога што би се достојанствено повукао  с Косова и Метохије. И који тврди да Косово није српско. Ни остали академици нису нешто другачијег мишљења. Или мудро ћуте? Свеједно, ако се академицима не може ускратити великодушна помоћ од 60 евра, могао би можда да се промени назив академије. Евентуално Антисрпска академија наука и уметности!

Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић саобраћај вакцине коронавирус
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима