Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Миодрага Тасића: Елементарне и друге непогоде!

rss

03.07.2019. Миодраг Тасић

Нас ниједна невоља не може да заобиђе. Па чак и оне најтеже. Ратови, санкције, непријатељска пропаганда. Наравно, лажна и злонамерна. Да бар хоће природа да нас поштеди. Кад оно, неће. Напротив. Зими пада снег. Кад му време није. Ваљда! Напада тако до колена. Негде до појаса. Чак и више. Онда престане саобраћај на путевима. А људи заглављени у снегу. Није лако. Треба то спасити. Извући из сметова. Телевизијске камере да сниме. Понављам, мука је то.

Фото: архива

У пролеће изненаде нас кише. Настану поплаве. Оно што је прескочило из сметова и вејавице, сада отржи од таласа. Поново камере. Сви они што нису градили канализацију, насипе, што нису почистили реке и потоке од пластичних боца и осталог ђубрета, сада засукали рукаве. Помажу унесрећенима. Додуше, фали комунална полиција. Људи кажњавају бабе које на улици продају лук и цвеће уместо да хватају несавесне грађане који бацају смеће у реке, канале и потоке. А свакојаке инспекције пропустиле да казне несавесне и бахате појединце који подигоше куће и викендице на обалама река, језера и на планинским висовима, а кад се људи и стока даве у поплавама инспектора ни од корова!

Нама ни лето не иде у прилог. Изненадне и ничим изазване високе температуре доводе до несташице пијаће воде у насељима. Људи падају у несвест на улицама српских градова. Јер нема хладовине. Посечена стабла. Шумски пожари уништавају оно мало преосталих шума. Одавно излокан асфалт топи се од несносне јаре. Пољопривреда опет подбацила. Ни многобројни летњи фестивали, резултати економског просперитета, саопштени опет пред камерама, а ни вансеријска спортска достигнућа наших такмичара у бадмингтону, стоном тенису и теквандоу (извињавам се ако није правилно написано, нисам експерт за ове спортове) не могу утешити ојађени народ.

Таман помислиш да ће јесен поправити ствар, кад оно ћорак. Једном јесен буде сушна и топла. Као лето. Реке посустале. Ђердап на минимуму. Мањка електричне струје. Не може да се пооре земља. Пшеница да се засеје. Наступи реална опасност да више ни хлеба неће бити. Џаба игре. Игре без хлеба, ризик по сваку власт. Пожари не јењавају. Истина, више не горе шуме. Сада горе стрњишта и сасушено растиње крај путева. Довољно да непрегледни дим изазове небројене удесе и несреће на друмовима.

Другом приликом јесен буде кишовита. И поново је мука поорати њиве и ливаде. Нема више дима, али има блата на путевима. Ефекат по саобраћај исти као и у претходном случају. Досадна јесења киша ствара апатију код људи. Безвољни су. Не постижу норму на радном месту. Привреда клизи у рецесију! Неће, па неће!

И сада са оваквом променљивом климом и временским непогодама не може се ићи напред. Лако је Исланду или Аљасци. Тамо је увек хладно и ледено. Људи се навикли на хладноћу. Ништа их неће изненадити. Мислим, сунце, поплаве и слично. Код њих може бити ветар, снег, мраз. И ништа више. Или Сахара. Увек врело као у пустињи. 50-60 степени Целзијуса. За њих нормално. Нема кише годинама. Нема поплава, бујица, нема снегова и сметова. Навикнеш се једноставно на врело сунце, и уживај до миле воље. А ми? За нас одавно важи да „нас ништа не сме изненадити“, а изненади нас снег у јануару, киша у мају, летња врелина јула или августа, магла у октобру.

Има мишљења да није лоше мало порадити и на опште добро. И спречити макар делом утицај климе и непогода. Поред помињане забране дивље градње на обалама река и језера, кажњавања несавесних грађана због одлагања смећа у водотокове, може се уложити напор у градњу нових канализација. Затим постојеће чистити и одржавати, и повећати њихов капацитет. Проточну моћ. Градови се шире, подижу нове зграде, локали, тржни центри, а сву отпадну воду треба да прихвати канализација грађена пре пола века! Потом није лоше садити дрвеће у градовима. Увећавати паркове а не од паркова правити грађевинско земљиште. Стимулисати зеленило. Рецимо у нама толико жуђеној Немачкој дрвеће и цвеће расте на крововима зграда, на балконима, терасама, по степеништима...

Много је мера и могућности које нису скупе и неизводљиве, а могу да улепшају живот и у исто време смање утицај климе и опасности од елементарних непогода. Мада има и тврђења злобника који кажу да од свих елементарних непогода српска власт је она највећа која погађа српски народ!

Миодраг Тасић


# Србија Миодраг Тасић саобраћај поплава фестивал Ничим изазван
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима